Hrvatski radio

Radio Osijek

2019. hranu doniralo 67 tvrtki - priznanje "Najdonatorima"

09.11.2020.

14:59

Autor: Radio Osijek/TM

2019. hranu doniralo 67 tvrtki - priznanje "Najdonatorima"

2019. hranu doniralo 67 tvrtki - priznanje "Najdonatorima"

Foto: - / -

Tvrtke koje su donirale najviše hrane u 2019. su "Konzum", "Dukat" i "Sana delikatese", a za društveno odgovorno poslovanje primili su priznanje Najdonator, koje treću godinu zaredom dodjeljuju "Mreža hrane" i eurozastupnica Biljana Borzan.

Čestitajući nagrađenim tvrtkama, Borzan je u priopćenju istaknula kako humanitarno djelovanje donatora, u teškim vremenima, mnogima znači razliku između oskudice i toplog obroka. "Tim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su iznimno humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke",  poručila je Borzan.
Prema podacima Porezne uprave, ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2019. iznosila je 12, 9 milijuna kuna, a riječ je o značajnom povećanju u odnosu na 2018. kad je prijavljeno 9.9 milijuna kuna, izvijestili su iz ureda eurozastupnice Borzan.
Konzum je 2019.  donirao hrane prodajne vrijednosti 4,9 milijuna kuna, a direktorica Sektora poslovne podrške u tvrtki Ivana Džakula rekla je da su, zahvaljujući unapređenju internih procesa i pojednostavljenju procedura, gotovo udvostručili količinu donirane hrane u odnosu na prethodnu godinu. Prodajna vrijednost prijavljenih donacija je iznosila 19.836.745 kuna. Ukupno šezdeset i sedam tvrtki je Poreznoj upravi prijavilo donacije.
Tvrtka "Dukat" je u prošloj godini donirala hranu prodajne vrijednosti 2,1 milijuna kuna, a direktorica Korporativnih komunikacija Elena Wolsperger Dolezil ističe kako tvrtka posljednjih pet godina sustavno donira hranu, a vrijednost donacija, zaključno s 2019., iznosila je 15 milijuna kuna.
Najveći donator u kategoriji malih i srednjih tvrtki, "Sana delikatese", prošle godine donirao je hrane prodajne vrijednosti 43.855 kuna, što čini 0,64 posto godišnjeg prihoda tvrtke. Direktorica Silvija Repić izvijestila je kako su hranu donirali onima kojima je najpotrebnije i pokazali socijalnu osjetljivost, ali i da su doniranjem hranu spašavali od uništavanja te time i brinuli o okolišu
Koordinator "Mreže hrane" Zoran Grozdanov  istaknuo je kako je "Najdonator"  nagrada tvrtkama koje su posebno društveno osjetljive i koje su odlučile pomoći najpotrebitijima. Pozvao je sve donatore da se uključe u IT sustav, koji je ustanovljen kako bi donatori mogli lakše donirati hranu. Taj poziv, dodao je, vrijedi za dobitnike nagrade, ali i za sve tvrtke koje žele donirati hranu, a ne znaju kako ni kome.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.