Hrvatski radio

Radio Osijek

2020. teška godina za gospodarstvo Osječko-baranjske županije

10.01.2021.

17:52

Autor: Neven Knežević

foto: sib.net.hr

foto: sib.net.hr

Foto: - / -

Još jedna gospodarska godina je iza nas. No ne kao prethodne. Iako nisu objavljeni službeni podaci o poslovanju tvrtki u Osječko - baranjskoj županiji, već sada se može govoriti o padu između pet i deset posto. No očekuje se i oporavak u ovoj godine i rast od 5 posto.

Do kraja veljače prošle godine svi pokazatelji su govorili da će 2019. godina biti još jedna rekordna po prihodima i rastu dobiti. Nekoliko posljednih godina hrvatsko gospodarstvo bilo je u usponu, tako da se ništa drugo ni tada nije očekivalo. Čak i nakon proljetnog lockdowna koji je na mjesec dana zaustavio gospodarstvo, očekivalo se da se takozvani drugi val epidemije neće pojaviti ili neće biti opasniji od širenja virusa tijekom ljeta. Vjatar u leđa optimizmu dala je i relativno uspješna turistička sezona gdje su ostvareni rezulatati na 50 postotnoj razini od onih iz 2019. No nažalost već krajem listopada dalo se naslutiti da niti jedan dio hrvatskog gospodarstva neće ostati pošteđen korona virusa. Tako da se uz borbu za zdravlje, paralelno vodila jednako značajna borba za gospodarski opstanak. Uz potoporu Vladih mjera financijske pomoći za očuvanje radnih mjesta ušlo se u zadnji kvrtal 2020.

Na početku smo nove godine za koju svi vjerujemo da će biti i godina otvaranja svih područja života, pa tako i gospodarstva, tim prije što smo dobili oružje s kojim ćemo se boriti protiv opasnog i još uvijek slabo poznatog virusa - cjepivo. I Osječko baranjska županija dijeli sudbinu ostatka Hrvatske. Čak možemo reći da bi pad gospodarstva mogao biti i manji od nekih dijelova Hrvatske. Primjerice dalmatinskih županija usmjerenih na sekundarne i tercijarne djelatnosti gdje sektor trgovine i prodaje igra važnu ulogu i gdje se pad potrošnje vjerojatno i najviše osjeti. Epidemiološka kriza pokazala je sve slabosti strukture hrvatskog gospodarstva gdje je važnu ulogu u punjenju proračuna imao turizam, dok je proizvodnja, bilo da je riječ o poljoprivrednoj, prerađivačkog ili drugoj vrsti, iako se zadnjih godina oporavljala, teško sustizala rastuću ekspanziju potrošnje u trgovini i turizmu. 

No vratimo se u Osječko baranjsku županiju čije će gospodarstvo također osjetiti prisutnost epidemije. "Iako službene podatke još uvijek nemamo, prema projekciji trenutačnog stanja pad bi mogao biti između 5 i 10 posto", kaže predsjednik Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore  županijske komore Osijek Zoran Kovačević. "Analizirajući velike tvrtke koje čine 60 posto gospodarstva u Županiji i ostvaruju 80 posto izvoza, lako je zaključiti da one pokazuju i stanje cijelog gospodarstva. Izvoz bi trebao pasti za više od  5 posto što će dovesti i do pada ukupnih prihoda i dobiti. Nasreću, kaže Kovačević "Zadržat ćemo gospodarsku strukturu. Prerađivačka industrija sa svojim sastavnicama poput prehrane, kemije, papirne industrije, stojogradnje, drvne i tekstilne industrije zabilježiti pad ali će ostati  vodeći sektor.". Kovačević očekuje da će svoj status zadržati i poljoprivreda koja čini četvrtinu gospodarskog prihoda i građevinski sektor koji je bio  aktivan i u vrijeme korona krize  sudjelujući u projektima financiranim iz EU fondova.

Kovačević iskazuje zadovoljstvo i zbog činjenice da je malo tvrtki nelikvidno odnosno da ne mogu ispunjavati svoje obveze i na taj način prekidaju lanac poslovanja. Iako je na Zavodu za zapošljavanje 2500 osoba više neko u istom razdoblju 2019. to ne bi prema predsjedniku GV HGK ŽK Osijek trebao biti veliki problem, jer se radi o osobama koje su od proljeća do jeseni bile zaposlene u sezonskim poslovima, a koji su prošle godine izostali. "Najveći problem bit će kako vratiti potrošnju odnosno oporaviti trgovinski sektor kao važan segment gospodarstva čiji će pad biti iskazan u stotinama milijuna kuna, a po svemu sudeći u visini jedne milijarde", rekao je Zoran Kovačević, te ipak optimistično zaključio da očekuje oporavak gospodrstva u ovoj godina i rast od oko 5 posto. 

Zoran Kovačević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.