Hrvatski radio

Radio Osijek

2023. - Godina vještina

03.05.2023.

14:56

Autor: HRT Radio Osijek

Godina vještina

Godina vještina

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Europska unija ovu je godinu proglasila godinom vještina. Zelena i digitalna tranzicija otvaraju nove mogućnosti za ljude i gospodarstvo Europske unije. Posjedovanje potrebnih vještina pomaže ljudima da se uspješno nose s promjenama na tržištu rada i da se uključe u društvene procese. O toj temi s naglaskom na istočnu Hrvatsku govorilo se u srijedu i na osječkom Ekonomskom fakultetu

Već smo duboko zakoračili u novu tehnološku eru. Ona uz ostalo podrazumijeva i primjenu novih vještina. Kako bi se uspješno mogle primijeniti nove, u prvom redu zelene i digitalne vještine potrebno se dodatno educirati. Porazan je podatak da čak 40 poosto zaposlenih u Europi nema osnovne digitalne vještine, a više od četvrtine poduzeća u Europskoj uniji prijavljuje poteškoće u pronalaženju radnika s potrebnim znanjima i vještinama. Podaci Eurostata govore da tek trećina odraslih redovito pohađa osposobljavanje za tražene vještine. Svoj doprinos temi dali su i studenti udruge "Erudio" s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji su zajedno s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Županijskom razvojnom agencijom Osječko - baranjske županije organlizirali panel i predavanje o temi "Europska godina vještina - razvojno desetljeće istočne Hrvatske". 

U raspravi su sudjelovali i predstavnici pet slavonskih županija, a aktivno su se uključivali i studenti. "Studenti sve više razumiju potrebu za razvijanjem vještina izvan redovnog nastavnog programa na studiju", rekla je predsjednica udruge "Erudio" Dora Doležal, a predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj Judita Cuculić Župa istaknula je "kako je Europska unija prepoznala probleme u provedbi digitalne i zelene tranzicije pa je u okviru Plana za oporavak do 2026. godine osigurala gotovo 18 milijardi eura za razvoj vještina, u prvom redu zelenih i digitalnih." Prama njenim riječima Hrvatskoj je u tom razdoblju na raspolaganju za potrebe razvoja vještina 149 milijuna eura. Cilj je razvojem novih vještina gospodarstvo učiniti konkurentnijim, a ulaganja isplativijim što bi trebalo privući i novu radnu snagu. 

Galerija
Godina vještina, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek
Godina vještina, Foto: Neven Knežević/HRT Radio OsijekGodina vještina, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.