Hrvatski radio

Radio Osijek

20.ocjenjivanje kulena - pobjednik Zvonko Barić iz Narda

03.07.2020.

12:56

Autor: Ksenija Zelenić

20.ocjenjivanje kulena - pobjednik Zvonko Barić iz Narda

20.ocjenjivanje kulena - pobjednik Zvonko Barić iz Narda

Foto: - / -

U osječkoj Hrvatskoj gospodarskoj komori dodjeljena su priznanja najboljim proizvođačima kulena. Ocjenjivano je 25 uzoraka kulena koji su stručnom ocjenjivačkom sudu predani 19. lipnja u sklopu manifestacije 20. ocjenjivanje kulena.

Kulen proizvođača OPG Barić iz Narda proglašen je šampionom 20. ocjenjivanja kakvoće kulena/kulina, koje organizira Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek. Vicešampion ovog natjecanja je kulen proizvođača Kulen Novosel iz Gata.
Zvonko Barić iredovito se natječe i postiže visoke ocjene. Na svom OPG-u godišnje proizvede kulene od 40 do 50 vrhunskih krmača.Najbolja kvaliteta mesa za kulen dobije se od svinja teških od 170 do 200 kilograma težine.
Ove su se godine prvi put na ovo natjecanje mogli prijaviti isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Odnosno proizvođači koji sa svojim kulenom mogu legalno izaći na tržište. Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka kulena. Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka kulena održano je 19. lipnja u ŽK Osijek. Prethodio mu je trihineloskopski pregled (metodom umjetne probave) i fizikalno-kemijska analiza u Centru za kontrolu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. U ocjenjivanju su se članovi komisije rukovodili kriterijima čvrstoće, presjeka,izgleda, okusa i boje, rekao je prof. Agrotehničkog fakulteta u Osijek, Goran Kušec.

Srebrom su nagrađeni Kulen Novosel, OPG Zlatko Birovljević, Mesnica AS, OPG Barić i Balkan lov.
Brončane medalje predstavnicima proizvođača - Slavica Džinić, OPG Hrvoje Matijević, Belje plus, OPG Hrvoje Brkić, Žito, OPG Bucić Ivan, Kalinić K + J, Toše, Mesoprerada i OPG Marijan Kundakčić, uručio je Krešimir Mastanjević.
Diplome su dobili OPG Kata Damjanović, OPG Bucić Ivan, OPG Damir Perak i tvrtka Kulis.
Slavonsko-baranjski kulen poznat je proizvod u svijetu i ljudi ga traže. Ali nemamo samodostatnosti. Kako bi se poticalo svinjogojstvo Ministarstvo poljoprivrede najavilo je nove mjere vrijedne 300 milijuna kuna za izgradnju reprocentara i uzgoj krmača. Ostaje veliki posao s trgovačkim lobijima.

Zvonko Barić,pobjednik

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.