Hrvatski radio

Radio Osijek

21. Performance Art Festival: Festival i grad

20.12.2021.

17:11

Autor: HRT

Kristina Marić

Kristina Marić

Foto: Željko Kovačević / HRT

Nakon 20 godina u Osijeku se izvedbom četvero umjetnika završava Performance Art Festival kojeg je pokrenuo 2001. godine multimedijski umjetnik Ivan Faktor. 21., posljednje izdanje festivala počelo je performansom u javnom prostoru Kristine Marić, na Trgu Ante Starčevića. Performans “Oči u oči” izvela je prvi puta 2020. godine u Grazu.

21., posljednje izdanje Performance Art Festivala počeo je performansom u javnom prostoru Kristine Marić, na Trgu Ante Starčevića. Performans “Oči u oči” izvela je prvi puta 2020. godine u Grazu. U javnom gradskom prostoru, umjetnica u središte pozornosti stavlja odnos između pojedinca i sustava nadzornih kamera. Suočena je licem u lice s kamerom, uz minimalističku gestu zurenja u nadzorni sustav. Umjetnica koja šuti i nepomično stoji ovim činom postavlja pitanje što se događa kada pojedinac uzvrati pogled, oči u oči prema upornom promatraču.

„Željeli smo nekako zaokružiti priču s temom festivala i grada, odnosno onoga što ostaje ovdje nakon festivala, a ostaju umjetnici koji su dio te scene te svi do sada snimljeni materijali koji bi u nekom vremenu trebali biti dostupni i javnosti.” , rekla je o festivalu kustosica Ana Marija Koljanin.

Festival je pokrenut 2001. godine, na inicijativu multimedijskog umjetnika Ivana Faktora, a 21. Performance Art Festival, propituje odnos festivala i grada, umjetnika i publike, te postavlja u središte pitanje o vlastitom naslijeđu i onome što ostaje nakon Festivala.

Marko Marković u osječkom Kulturnom centu suočio je publiku s nelagodom promatranja čina konzumacije cvijeća,

„To je nastavak performansa s kojim se ja bavim, pitanjem samoorganizacije i društava koji funkcioniraju u samoorganiziranim okolnostima stvarajući otoke utopije, jer svako društvo odlučuje na koji način i u kojim okolnostima treba živjeti. Svaka organizacija, bila ona civilnog društva ili države ima moć prezentacije manifestacije.”, objasnio je Marković

Ana Petrović istražuje materijalne aspekte medija i prirodu stvorene tehničke slike

"Ja sam vjerojatno iznimka u ovom cijelom Performans Art Festivalu zato što izlažem videa. Meni naprosto nema smisla izvoditi performans uživo kada je riječ o izražavanju putem videa, a u tim radovima meni su važni rubovi. Rubovi kadra koji sijeku realnost iz naše svakodnevnice kojeg mi doživljavamo dokumentaristički i koji se nerijetko koristi kao dokaz, ja manipuliram njime da izvedem radnje koje su u stvarnosti nemoguće bez postojanja tog reza, tog ruba kadra koji je prisutan na mojom radovima.”, rekla je Ana Petrović

Dio festivalskog programa je i "Mental Space" autorice Ivane Škvorčević, rad koji povezuje prostor, tijelo, glas i govor. Neopipljivi prostor glavni je fokus autorice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.