Hrvatski radio

Radio Osijek

22. Dan Mađara u Hrvatskoj održan u Osijeku

11.09.2021.

18:55

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

MKUD Népkör iz Osijeka po 22. put je približilo mađarsku kulturu, folklor i gastronomiju posjetiteljima Trga Ante Starčevića. Uz domaći KUD Népkör, mnoštvo mađarskih folklornih društava iz Baranje i Slavonije, ali i Mađarske te Vojvodine uveličalo je slavlje svega onoga što znači biti Mađarem.

Osnovni cilj manifestacije je predstaviti mađarsku kulturu i to ne samo kao okupljanje predstavnima mađarske nacionalne manjine, nego s njom upoznati sve građane Osijeka i sve goste, rekao je, među ostalim tajnik MKUD NépkörO manifestaciji Robert Semeši: "Naravno da su u prvom redu folklorni nastupi, ali i štandovi na kojma se mogu vidjeti mađarske rukotvorine, jela i pića. Kada je ova manifestacija krenula, to je bilo predstavljanje mađarskih naselja iz Baranje, Slavonije i Srijema, no to se polako promijenilo tako da se sada presravljaju KUD-ovi i pojedinci. Népkör je samo domaćin ove priče, a osnovni je cilj predstaviti mađarsku kulturu", rekao je Szemesi.

Neizostvani dio ove manifestacije je i izložbeni štand LD Fazan iz Luga, na kojem se uz mnoštvo trofeja mogao kušati i gulaš od divljači. Pripremio ga je Sándor Kis: "Samo na jednom od ove 22 manifestacije nisam bio, a svake godine predstavljamo specijalitete od divljači", napomenuo je.

Iako su Mađari u Hrvatskoj koncentrirani prvenstveno u Baranji, postoje brojne udruge, kulturno-umjetnička društva diljem teritorija Hrvatske, poglavito u Slavoniji, ali i na hrvatskom priobalju, pa je tako Gizella Pete u ime pjevačke skupine istaknula kako nastoje predstaviti što starije pjesme, ali i kolače, ručne radove i ostale starine. Zsuzsanna Masa iz Pule je u ime MKUD-a Móric Zsigmond napomenula kako djeluju više od 20 godina, a osnovni im je cilj mladim Mađarima u Hrvatskoj pokazati odakle dolaze njihovi preci.

Svoje su mjesto među izlagačima imala je i Katedra za mađarski jezik i književnost osječkog Filozofskog fakulteta, promovirajući podrobnije proučavanje mađarskog jezika i kulture.

Uz kušanje kolača, vina, tradicionalne rukotvorine, posjetitelji manifestacije mogli su pogledati nastupe dječjih i odraslih folklornih skupina KUD-ova Slavonije i Baranje, pečuškog puhačkog orkestra Ércbányász, pečuških mažoretkinja, te već tradicionalne goste iz Budimpešte, folklorni ansambl Vadrózsa.

Galerija
foto Radio Osijek, Foto: -/-
foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.