"Naše četiri adventske svijeće posvećene su svake godine određenim događanjima. Prvu adventsku svijeću tradicionalno pali gradonačelnik Vukovara u ime svojih sugrađana, druga adventska svijeća posvećena je ljudima koji su doprinijeli izvan svojih uobičajenih aktivnosti razvoju kulture u gradu Vukovaru, treća adventska svijeća posvećena je glumcima, a četvrta svijeća je tradicionalno vezana za naše najmlađe sugrađane koji su se svojim talentima, svojom sposobnošću i znanjem isticali i osvajali ili hrvatske ili međunarodne nagrade," rekla je Marić ističući kako su radovi vukovarskih osnovnoškolaca posebno važni za organizaciju adventskih svečanosti jer oni sudjelovanjem u pripremama i organizaciji Vukovarskih adventskih svečanosti daju svoj doprinos viđenjem svijeta okom koje samo dijete može vidjeti i opisati svijet oko sebe.

Iako su dosadašnje Vukovarske adventske svečanosti započinjale procesijom, svjetlosnom rijekom ulicama grada od crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz, ove godine je program prilagođen epidemiološkim mjerama je svjetlosna rijeka izostala, a prvu je adventsku svijeću u Dvorcu Eltz svjetlom s jutarnje Svete mise upalio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u ime svih građana Vukovara.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava poslao je poruku nade i vjere u svjetliju budućnost.

"Bolju budućnost ne trebamo tražiti pod svjetlima vanjskih reflektora nego to svjetlo čovjek treba pronaći prvo u samome sebi te ga potom nastojati proširiti na svoje bližnje. U nadi da će svi Vukovarci i građani Republike Hrvatske u danima Došašća koji su pred nama pronaći mir i spokoj makar i u ovim nemirnim vremenima"," poručio je gradonačelnik Penava. 

Pod geslom Vukovar-simbol hrvatskog zajedništva,  u perivoju Eltzova dvorca oživjela je Ledena bajka na klizalištu, besplatnom za građane. Ugođaju  pridonose i jaslice, kao i instalacija srijemskog božićnog sela i izložba anđela u Gradskom muzeju. Posjetitelji mogu uživati i u  svjetlosnim instalacijama – od stabla okićenog sto godina starim fenjerima do svjetlosne bajke u baroknoj gradskoj jezgri.

Direktorica Turističke zajednice Vukovar Marina Sekulić pojasnila je kako je ovogodišnji Advent bio u potpunosti pripremljen i popunjen tradicionalnim sadržajima s preko petnaest koncerata i pregršt radionica. 
“S radošću smo planirali novosti posebno za naše najmanje sugrađane, nažalost, od dijela sadržaja u ovim smo okolnostima primorani odustati. Temeljem toga, izostat će klasični program s koncertima, radionicama za djecu, Kutkom Djeda Božićnjaka, predstavama, kulturno-umjetničkim sadržajima, ugostiteljskim kućicama i božićnim sajmom", rekla je Marina Sekulić.