Hrvatski radio

Radio Osijek

25. godišnjica vojno-redarstvene akcije Kopački rit

18.12.2016.

10:59

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji je dan zajedničkom akcijom tadašnje IV. Policijske postaje Beli Manastir i 135. brigade Hrvatske vojske oslobođen dio privremeno okupiranog teritorija Baranje .

"Bio je isti ovakav dan: hladan, maglovit i težak. Neprijatelj je pokušao izići na rijeku Dravu i tako Osijek staviti u poluokruženje. Bio je to pokušaj spajanja okupiranih dijelova Baranje s okupiranim dijelovima istočne Slavonije. Tako bi Osijek bio u još težoj situaciji. Hrvatska je vojska odmah po izbijanju na rijeku Dravu dobila zadaću od Zapovjedništva obrane grada da krene u protunapad. Akcija je počela 16. prosinca u noćnim satima i trajala do 18. prosinca, kad smo protivniku nanijeli teške gubitke i potisnuti ga natrag u Kopačevo", prisjetio se ratni zapovjednik 135. brigade Hrvatske vojske Stjepan Šašlin.  I Hrvatska je vojska imala gubitke: četvorica pripadnika 135. brigade su poginula, a dvanaestorica su ranjena. To je i razlog zbog kojega se danas ovdje nalazimo-da se sjetimo naših žrtava, dodao je Šašlin. Nakon te akcije više nije palo ni jedno selo, ni jedan pedalj hrvatskog teritorija neprijatelj više nije osvojio na istočnoj bojišnici. Na taj se način vratio moral i Hrvatskoj vojsci i stanovništvu grada Osijeka. Zbog toga je ova akcija vrlo, vrlo značajna.

Slavko Krajnović, predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje podsjeća da se ova oslobodilačka akcija naziva i "Đavolja greda" te kako je tada oslobođen značajan dio teritorija na području Baranje u smjeru Kopačkog rita i mjesta Kopačevo. Tako je izolirana neposredna ugroženost Osijeka koji se, na žalost, nakon pada Vukovara, trebao naći idući na meti agresorskih snaga.        

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.