Hrvatski radio

Radio Osijek

2,5 milijardi € za Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem

04.11.2016.

16:58

Autor: Radio Osijek/Hina/Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobro pripremljeni projekti i dokumentacija preduvjet su za korištenje fondova Europske unije, iz kojih se za projekte u pet slavonskih županija do 2020. godine planira povući 2,5 milijarde eura .

S tom je porukom u svoj prvi radni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji došla resorna ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac. U Vukovaru je razgovarala s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, gradonačelnicima i načelnicima općina te direktorima županijskih i lokalnih razvojnih agencija s područja te županije. 
"Projekt Slavonija najavljen je u kampanji, a kao ministrica ću unutar Operativnog programa konkurentnost-kohezija i u dogovoru s kolegama iz Operativnog programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, injektirati 2,5 milijarde eura kroz EU natječaje do 2020. godine u pet slavonskih županija u projekte svih sektora", rekla je Žalac. Taj je projekt nazvala "Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem". 
Zahvalivši svom prethodniku, ministru Tomislavu Tolušiću na kvalitetno odrađenom poslu jer je u 10 mjeseci "pokrenuo inicijative, ubrzao procedure i objavio natječaje koji su svi dugi niz godina čekali",  rekla je da ima i puno prostora za poboljšanje u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova. "Bez kvalitetno pripremljenih projekata i dokumentacije nema apsorpcije novca. Inzistirat ćemo na informiranju i obrazovanju krajnjih korisnika. Grešaka u provjeri i provedbi projekata ne smije biti", naglasila je Žalac. Istaknula je da je Hrvatska u ovoj godini povukla 6 milijardi kuna iz EU fondova što je značajan pomak u odnosu na prethodne godine te je najavila da će se do kraja godine ugovoriti još milijarda kuna za projekte kulturne baštine, bolnica, dnevnih kirurgija i domova zdravlja. Najavila je i skorašnju objavu natječaja za projekte obnovljivih izvora energije.
Ministrica Žalac ustvrdila je da je Slavonija godinama bila zanemarena te da u Vukovarsko-srijemskoj županiji prvenstveno treba zaustaviti iseljavanje stanovništva jer "ako ljudi na ovim prostorima ne ostanu živjeti, ne znam za koga sve te projekte realizirati i graditi potencijalnu infrastrukturu". To se, kaže, odnosi na cijelu Slavoniju, ali i na brdsko-planinska područja, kao i Dalmatinsku zagoru te da oni koji upravljaju razvojem moraju najprije intervenirati na probleme demografije.
Najavila je da će se Fond za sufinanciranje projekata prenamijeniti u Fond za regionalni razvoj iz kojega će se sredstva namijeniti i za predfinanciranje projekata što je sad glavni problem jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i za pripremu projektne dokumentacije. "Time će se moći pomoći jedinicama lokalne samouprave koje imaju nedostatna sredstva da bi samostalno napravile cjelokupnu pripremu projekata za EU fondove", najavila je Žalac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.