Hrvatski radio

Radio Osijek

25. obljetnica 204. vukovarske brigade

24.09.2016.

13:59

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanom akademijom, misom zadušnicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata obilježena je 25. obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade .

Kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je 5.500 ljudi, od toga 921 se vodi kao poginuli ili nestali, 1600 je ranjeno, a 2500 ih je završilo u srpskim koncentracijskim logorima. Iako je prošlo 25 godina, ta se vremena ne mogu zaboraviti, rekao je Predsjednik Udruge branitelja Vukovara 91, Ivo Kovačić te dodao kako je u to vrijeme sam Vukovar bio 87 dana u totalnom okruženju te se nije moglo ući ili izaći iz Vukovara. Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb naglasio je da je u to vrijeme 1991. moral bio na zavidnoj razini. Nedolazak predstavnika Ministarstva branitelja Branko Borković komentirao je da u Hrvatskoj imamo tehničku Vladu i iza nas su izbori, a najveći problem jest da su sve godišnjice, uključujući i ovu, prepuštene na volju udrugama. Borković smatra kako to treba biti državno i nacionalno pitanje, a ne predmet udruženja građana. Udruge građana trebaju imati drugu poziciju. Još nije riješeno pitanje udruga iz Domovinskoga rata koje ipak trebaju biti od posebnog značaja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.