Hrvatski radio

Radio Osijek

25. obljetnica "Bljeska" uz incident

01.05.2020.

09:24

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

25. obljetnica  "Bljeska" uz incident

25. obljetnica "Bljeska" uz incident

Foto: - / -

U Okučanima gdje se obilježava 25. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak, vijence je zajednički trebao položiti cijeli državni vrh, međutim predsjednik Republike Zoran Milanović ceremoniju je napustio zbog jednog od sudionika u majici s oznakom HOS-a na kojoj stoji "Za dom spremni".

Kod spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine", gdje se obilježavanje obljetnice odvija sukladno aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, počelo je polaganje vijenaca, no Milanović je odlučio napustiti skup. 
"Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namjere da bilo koga uvrijedim, ali nekada neke stvari morate reći jasno, tim se riječima novinarima obratio predsjednik RH Zoran Milanović prije nego što je napustio obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak". "U organizaciji ovoga skupa moj ured nije sudjelovao. Ovo je organizacija Ministarstva branitelja. Dakle, pristali smo na apsolutno sve elemente protokola. Branitelji i obitelj polažu prvi vijence, premijer i predsjednik drugi, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene, skinuo u odoru s grbom "Za dom spremni", u čemu ne želim sudjelovati, objasnio je zašto odlazi.
Dodao je i da je organizator o tome mogao voditi računa. 
"Jedan sudionik se skinuo u odoru sa znakom 'Za dom spremni' i ja u tome ne želim sudjelovati. To je namjerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija, ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju", objasnio je svoj potez Milanović. 
"To je njegova odluka", izjavio je kasnije premijer Andrej Plenković. "Njegovo je pravo da ode, naša je obveza da ovdje ostanemo. Ovo nije dobro, jer ovdje smo došli zbog ljudi kojima je podignut ovaj spomenik i hrvatske slobode", rekao je Plenković.
Referirajući se na Milanovićevu izjavu o ploči HOS-a za vrijeme komemoracije u Jasenovcu rekao je da se ni od koga od njih ovdje neće čuti da se ploču s imenima poginulih branitelja može baciti. A na pitanje smetaju li njemu majice s pozdravom "Za dom spremni" rekao je da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a.
Akcijom je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
Na obilježavanju su sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. U Okučanima su još načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general Marijan Mareković.
"Ključ pobjede bili su hrabri hrvatski branitelji, veliko hvala njihovim obiteljima koji su dali sve za našu jedinu Hrvatsku, poručio je ministar obrane Damir Krtstičević u čestitki povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak. Posebno je zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote za samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Napomenuo je da je prije 25 godina, u munjevitoj akciji Hrvatske vojske i policije, u manje od trideset dva sata oslobođeno 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije, a nakon četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. "Hrabrost, odlučnost i zajedništvo hrvatskih branitelja slomili su otpor neprijateljskih snaga", poručio je. Krstičević je podsjetio da su Bljesak i Oluja bile ključne završne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu, koje su hrvatskom narodu donijele mir i dugo željenu slobodu. "Stoga je naša trajna obveza čuvati uspomene na njih i Domovinski rat, temelj moderne hrvatske države. Neka im je vječna slava i hvala", zaključio je ministar obrane.
"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.
Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.
U "Bljesku" su prvi put u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.
Zbog vojnog poraza u operaciji "Bljesak", srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. "zvončićima", pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno. Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.