Hrvatski radio

Radio Osijek

19:24 / 22.10.2016.

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

25. obljetnica humanitarnog konvoja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990./1991. i vukovarske Opće bolnice, u Vukovaru je obilježena 25. obljetnica humanitarnog konvoja kojim je 19. listopada 1991. godine spašeno 105 ranjenika iz vukovarske bolnice.

Konvoj su organizirali tadašnje Ministarstvo zdravstva RH i međunarodna humanitarna organizacija Liječnici bez granica. Bio je to prvi i jedini takav konvoj koji je ranjenike spasio iz ratne bolnice. Mjesec dana kasnije 200 ranjenika, koji su ostali u bolnici odvedeni su na Ovčaru i ubijeni pred očima međunarodne zajednice.
Prigodno druženje bivših ranjenika i djelatnika vukovarske Ratne bolnice održano je u vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici.
"Očekivali smo taj konvoj, evakuaciju ranjenika. Bila je to neka nada da će prestati granatiranje Vukovara. Dogovoreno je da će taj konvoj dva puta tjedno dolaziti u vukovarsku bolnicu i evakuirati sve ranjenike. Međutim, nažalost prilikom izlaska konvoja iz Vukovara naišli su na mine. Dvije sestre "Liječnika bez granica" tom su prilikom ranjene i rekli su nam da više ne mogu dolaziti. Tako da smo tih zadnjih, najtežih mjesec dana bili ponovno prepušteni sami sebi, granatiranju i ubijanju i, nažalost, kada je Vukovar pao, ranjenici i mnogi od medicinskog osoblja završili su na Ovčari, ali i drugim grobištima. Za dio njih još ne znamo gdje su skončali", podsjetila je ratna i sadašnja v. d. ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac. Preživjeli iz konvoja tvrde kako bi vrlo vjerojatno, da nije bilo toga konvoja, i sami završili na nekom od stratišta u Vukovaru i okolici. 
Sudionici obilježavanja obljetnice humanitarnog konvoja položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu vukovarske bolnice, spomen obilježja na Trpinjskoj cesti, mjestu masovne grobnice na Ovčari te Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.