Hrvatski radio

Radio Osijek

25. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade "Kune"

28.04.2016.

13:30

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stručnim skupom "Domovinski rat - istinom protiv zaborava" u Vinkovcima je počelo obilježavanje 25. obljetnice ustrojstva 3. gardijske brigade ZNG "Kune", osnovane 29. travnja 1991. godine .

Član Predsjedništva i glasnogovornik Udruge ratnih veterana "Kune" Dragan Rajković, podsjetio je kako je 3. gardijska brigada osnovana u Vinkovcima 29. travnja 1991. godine, po zapovjedi tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, iz specijalnih postrojbi MUP-a, te je bila jedna od četiri brigade HV koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova Republike Hrvatske. "Prva bojna djelovala je u Osijeku, druga u Vinkovcima, treća u Slavonskom Brodu, a četvrta u Vukovaru. Pripadnici i postrojbe 3. gardijske brigade u obrani Domovine prošli su gotovo sva ratišta, od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, preko zapadne Slavonije, Posavine, do operacija Bljesak i Oluja", naveo je Rajković.
"Ponosan sam što je 3. gardijska brigada osnovana upravo u Vinkovcima, u danima općehrvatskog zanosa i entuzijazma koji nam je itekako potreban i danas", poručio je u prigodnom govoru vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić rekavši kako su Hrvatsku 1991. godine obranili obični, mali ljudi te bi stoga svatko tko je sudjelovao u obrani trebao biti iznimno ponosan na svoj doprinos u stvaranju hrvatske države. 
U ime vukovarsko-srijemskog župana, sudionike skupa, koji su organizirali vinkovački Udruga ratnih veterana "Kune", Ogranak Matice hrvatske te podružnica Hrvatske matice iseljenika, pozdravio je Dražen Milinković poručivši kako je na svima da šire istinu o Domovinskom ratu i na taj način Domovinski rat brane od zaborava.
Podsjetivši na ratni put "Kuna", ratni načelnik Stožera 3. gadijske birgade, umirovljeni brigadir Zdenko Čuljak, naveo je kako je kroz brigadu prošlo oko 10.000 branitelja, poginulo je njih 368, ranjeno više od tisuću, a 16 pripadnika brigade su još na popisu nestalih. 
Govoreći u stručnom dijelu skupa na temu demografskih gubitaka Vukovarsko-srijemske županije u Domovinskom ratu, Dražen Živić iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" naveo je kako je sadašnje, nepovoljno demografsko stanje u toj županiji velikim dijelom posljedica gubitaka u Domovinskom ratu. "Ono što se može reći na temelju dostupnih podataka je da se ratni mortalitet u Vukovarsko-srijemskoj županiji kreće na razini 5800  poginulih i nestalih osoba, što je u odnosu na ratni mortalitet u Hrvatskoj pet puta više", kazao je Živić rekavši kako je progonstvu bilo izloženo oko 65.000 stanovnika Vukovarsko-srijemske županije, od kojih se tek jedan dio vratio svojim domovima. Prema njegovim riječima, Vukovarsko-srijemska županija demografskim gubicima vezanim uz Domovinski rat izgubila je oko 40.000 stanovnika između 1991. i 1995. godine. "Riječ je o velikim i teško nadoknadivim gubicima", ocjenio je Živić.
Nakon stručnog dijela skupa, tijekom kojega će biti predstavljeno desetak izlaganja na temu Domovinskog rata, bit će prikazan dokumentarni film "Vukovaru s ljubavlju" Darka Dovranića, nastao 1995. godine u produkciji HRT-a.
Povodom osnutka 3. gardijske brigade, na Gradskom groblju u Vinkovcima u subotu će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće dok će u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona biti služena misa zadušnica. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.