Hrvatski radio

Radio Osijek

25. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

02.12.2016.

14:58

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Otoku je obilježena 25. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca pilota Mirka Vukušića i Marka Živkovića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, a počast je odana i 27 branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Počast su poginulima polaganjem vijenaca odali članovi njihovih obitelji, izaslanik predsjednice Republike general pukovnik Josip Čuletić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH general bojnik Josip Štimac, izaslanstva Kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, izaslanstva Otoka, Vukovara i Đakova, pripadnika Crnih vrana i Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, Generalskog zbora i drugi.

Ministar Medved podsjetio je na poginule zrakoplovce i njihovu žrtvu, doprinos i entuzijazam u vrijeme presudno za obranu domovine. "Sada, 25 godina poslije, zahvaljujemo njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, zahvaljujemo i svim preživjelim hrvatskim braniteljima koji su ustrajno, vođeni idealima o slobodi domovine, dali doprinos da danas zajedno uživamo slobodu. Ponosni smo na to razdoblje", rekao je Medved.
Gradonačelnik Otoka Josip Šarić podsjetio je na okolnosti stradavanja prvih hrvatskih zrakoplovaca te pozvao Državno odvjetništvo RH da procesuira krivce jer su poznata imena i zapovjednika i drugih odgovornih za rušenje i smrt zrakoplovaca.
Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su u bojnom zadatku u noći 2. prosinca 1991. kod Otoka, kada je njihov poljoprivredni zrakoplov Antonov srušen raketom zemlja-zrak Cub ispaljenom iz okupiranog Orolika.
Osječki zrakoplovni vod malo je poznat javnosti, a bio je vrlo značajan u bitci za Vukovar. Osnovan 8. listopada 1991. i opremljen malim sportskim i poljoprivrednim avionima i bio je jedina pomoć opkoljenom gradu iz zraka. U početku su pripadnici voda tim avionima izbacivali sanduke pune sanitetskog materijala, a kasnije je počela izgradnja "bombi - zapravo su to bili stari bojleri i plinske boce punjeni eksplozivom i čavlima. To se pokazalo prilično učinkovito. Do 2. prosinca izveli su 35 letova, bacivši na vukovarsko tlo 68 bombi i 17 sanduka pomoći. JNA je na sve načine pokušavala zaustaviti rad ovog hrabrog voda, te je naposljetku iz Srbije dovukla raketni sustav KUB-M, najmodernije protuavionsko oružje koje je tada posjedovala i tek tada su uspjeli oboriti hrabre zrakoplovce.

U povodu 25. godišnjice pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca i odavanja počasti njima i poginulim i nestalim braniteljima i civilima iz Otoka, borbeni zrakoplov MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletio je Otok, a obljetnicu su atraktivnim nastupom uveličali i pripadnici akrobatske grupe Krila Oluje.
U crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku misu zadušnicu za poginule predvodili su otočki župnik Antun Knežević i vojni kapelan fra Mato Vincetić.
U Otoku je danas otvoren i Ured hrvatskih branitelja, a u Domu kulture priređena je izložba fotografija iz Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.