Hrvatski radio

Radio Osijek

25. ocjenjivanje meda u Osijeku

24.09.2020.

14:29

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

U Hrvatskoj gospodrskoj komori - Županijskoj komori Osijek održano je 25. ocjenjivanje meda. Prijavljeno je 105 uzoraka od čega tridesetak iz susjednih zemalja. Najbolji uzorci meda bit će proglašeni na Danima meda 3. listopada.

Med je jedna od najzdravijih namirnica, no samo ako se vodi računa o njegovoj proizvodnji i prije svega prirodnosti. Često smo svjedoci patvorina, tako da je potrebna stalna kontrola. Jedna od najcijenjenijih provjera kvalitete ocjenjivanje je koje se provodi pod okriljem Hrvatske gospodarske komore. Ove godine po 25. put. Nakon fizikalno kemijske analize provedene na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku održalo se i senzorsko ocjenjivanje ili jednostavnije deset stručnjaka je osjetom okusa i vizualnim pregledom određivalo njegova svojstva. "Sve vrste meda u Hrvatskoj i u okolnim zemljama dobre su kvalitete", rekao je predsjednik prosudbene komisije Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. "Ova godina je bila izrazito loša za bagremovu pašu, jer je u vrijeme cvjetanja mraz uništio cjetove", rekao je i dodao da na ocjenjivanju najviše ima kestenovih medova, a svega nekoliko mediteranskih poput kadulje i vrijesa. Osim domaćih uzoraka ocjenjivali su se i uzorci iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Prema riječima glasnogovornika HGK - županijske komore u Osijeku Igora Mikulića u Hrvatskoj nešto više od sedam tisuća pčelara proizvede oko osam tisuća tona meda što je dovoljno za domaće tržište. No dosta ga se i uveze - oko 1.500 tona, a izveze svega 440 tona. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.