Hrvatski radio

Radio Osijek

25.obljetnica daljskog masakra

01.08.2016.

13:31

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program obilježavanja jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu počeo je u Domu kulture odakle je krenula kolona sudionika i mimohod zastva prema Policijskoj postaji Dal j.

 Izaslanstva Sabora, predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstava te Udruga proizišlih iz Domovinsklog rata položili su vjence i zapalili svijeće u spomen na žrtve masakra u Dalju.
Na policijsku postaju u kojoj je bilo dvadeset i petero ljudi, u zoru, oko četiri sata, prvoga dana kolovoza 1991. počeo je najprije topnički, a zatim i pješački napad. Hrvatski su branitelji postaju branili do posljednjeg metka, punih šest sati. A onda je u policijsku postaju pucao neprijateljski tenk.
Kada su izašli, pokojni Glibušić sa bijelom zastavom da predaje stanicu na njega je iz tenka, odnosno samohodnog oklopnog vozila pucalo i svi su ubijeni i to na najzvjerskiji način.Toga je dana u Dalju poginulo 39 pripadnika policije, Zbora narodne garde i civilne zaštite. Znači, tko je bio ranjen i tko nije bio ranjen, svi su dobili metak u glavu, sjeća se Ivan Kovčalija, ratni zapovjednik Policijske postaje Dalj.Protiv 150 zločinaca podnesena je kaznena prijava Državnom odvjetništvu, ali ni do dan danas nitko nije kažnjen, dodaje Kovčalija, vidno potresen i razočaran svime što se događa u Hrvatskoj. Nakon Dalja, uslijedio je Aljmaš i niz drugih tragedija i zlodjela, a apel da se razlika između žrtve i zločina pokuša razriješiti traje i dalje.Ono što smo dužni svakoj žrtvi Domovinskoga rata jest pokloniti se i pokušati časno svakodnevno živjeti ideju o samostalnoj Republici Hrvatskoj, čulo se tjekom obilježavanja 25. obljetnice masakra u Dalju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.