Hrvatski radio

Radio Osijek

26-godišnji Đakovčanin danas odlazi kući

03.02.2020.

15:37

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

26-godišnji Đakovčanin koji je prije desetak dana stigao iz Kine, a u subotu je s povišenom temperaturom primljen u KBC Osijek tijekom današnjeg dana bit će pušten kući. Potvrdila je to predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek Ljiljana Perić.

"Pacijent nije više bolesnik, dobrog je općeg stanja i bez temperature. Kako su rezultati testiranja negativni i kako nije više ni u inkubacijskom periodu, jer je prošlo 13 dana od njegovog povratka iz Kine, mislim da bojazni nema i za ostale kontakte a sve kontakte prati naša epidemiološka služa kako kontakte s potencijalnim bolesnikom tako i sve kontakte koji stižu iz zemalja u kojima ima Corona virusna infekcija", rekla je predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek Ljiljana Perić.
Naglasila je kako ne čekaju kontrolne nalaze jer je jučer prof. Markotić iz Referentnog centra za mikrobiološku analizu izjavila da je nalaz za bolesnika u KBC-u Osijek negativan. "Nije bilo straha kod drugih pacijenata na našem Odjelu jer smo ih adekvatno izolirali i smjestili u drugi prostor. Samog bolesnika ako i dođe na zarazni odjel ponekad moramo premjestiti jer sve bolesnike grupiramo i stavljamo u isti prostor one koji smiju biti zajedno. Svi su bolesnici to prihvatili kada smo učinili i zaista nismo imali nikakvih problema i sve smo adekvatno s drugim bolestima izolirali". Na pitanje jesu li u KBC-u Osijek spremni u slučaju pojave Corona virusa, dr. Perić odgovara da su spremni za sva eventualno epidemiološka sljedeća događanja. "Nadam se da ih biti neće ali u datom trenutku mi jesmo spremni prihvatiti sve ono što se bude zahtijevalo od nas". Upitana hoće li se tako postupati sa svakim pacijentom koji dođe iz Kine a da ima povišenu temperaturu ili druge simptome, dr. Ljiljana Perić ističe: "Ukoliko ima simptome bolesti sigurno će se postupati ovako da će ga svaki liječnik uputiti nama a da ćemo mi svaki simptom, dok ne dokažemo da ne pripada Corona virusnoj infekciji, pažljivo analizirati. Ako zdrava osoba, koja je imala potencijalni kontakt u nekoj zemlji s osobama koje su imale Corona virus, stigne u našu regiju, naša nadležna epidemiološka služba promptno izlazi na teren, zbrinjava sve kontakte, prati ih i izolira kroz vrijeme inkubacije", pojasnila je predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek Ljiljana Perić.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.