Hrvatski radio

Radio Osijek

26. obljetnica Humanitarnog konvoja iz vukovarske bolnice

20.10.2017.

14:52

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru je obilježena 26. godišnjica prvog i jedinog Humanitarnog konvoja kojim su spašena 104 ranjenika iz vukovarske bolnice. Konvoj su organizirali Ministarstvo zdravstva i "Liječnici bez granica"

Konvoj je trebao biti tek prvi u nizu koji je prevozio ranjenika iz opkoljene bolnice. Međutim, jedan kamion u konvoju naišao je na minu, a u eksploziji ranjene su dvije medicinske sestre. Nakon toga "Liječnici bez granica" odustali su od organiziranja drugih konvoja. Jedan od ranjenika u konvoju bio je i tadašnji pripadnik MUP-a. Šandor Galgoci iz Nuštra koji se liječio u bolnici očekujući spas. Nažalost mnogi ranjeni nisu dočekali sljedeći konvoj, a Galgoci i danas kaže da taj dan slavi kao svoj drugi rođendan. "U spomen na taj dan u vukovarskoj se bolnici organizira tribina na kojoj se okupljaju preživjeli kako bi se prisjetili onih koji nisu uspjeli napustiti grad", rekla je ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac. Mjesec dana nakon izlaska prvog konvoja slomljena je obrana Grada. Iz bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja. Na Ovčari ih je ubijeno 200, te pokopano u masovnu grobnicu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.