Hrvatski radio

Radio Osijek

26. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

07.10.2017.

13:44

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u spomen na poginule zrakoplovce: Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Antu Plazibata i Radu Grivu, u Športsko - zračnoj luci Čepin, obilježena je 26. godišnjica osnutka postrojbe Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.

Vod, preteča suvremenog hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, za nešto manje od dva mjeseca, tijekom jeseni 1991., uglavnom na starim dvokrilcima, izveo je 35 borbenih letova, izbacivši na neprijatelja 185 velikih bombi, takozvanih bojlera.Vod je zastarjelim zrakoplovima uspio dostaviti i dvije tone pomoći za opkoljeni Vukovar.

Početkom prosinca neprijateljska raketa pogodila je iznad Otoka zrakoplov Atonov u kojemu su poginuli osnivač voda Marko Živković, drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Tada su prestala borbena djelovanja voda, a preostalim zrakoplovima vod je kasnije prevozio ranjene pripadnike Hrvatske vojske.

"Prvo smo krenuli s izviđanjima. Nismo ni razmišljali o borbenim djelovanjima, jer nismo imali s čim. Prvo smo letjeli motornim zmajevima, pa onda Piper-ima i Cessna-ma, a tek nakon toga Antonovima koji smo dobili od poljoprivredne avijacije koja se uključila u vod. Tada smo počeli borbeno djelovati!" – rekao je predsjednik Aerokluba Osijek Zlatko Tot.

Vijence su uz spomen-oblježje i prizemljenog Antonova položili članovi voda, obitelji poginulih, predstavnici Aerokluba Osijek, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivan Krupec te predstavnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.