Hrvatski radio

Radio Osijek

22:26 / 29.10.2021.

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

27. Dani Josipa i Ivana Kozarca

Foto: Novosti.hr

Foto: Novosti.hr

Foto: - / -

Na književno-znanstvenoj manifestaciji Dani Josipa i Ivana Kozarca koja se po 27. put održava u Vinkovcima, hrvatskom dramatičaru, romanopiscu i članu suradniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Miri Gavranu dodijeljena je nagrada za životno djelo.

Godišnje nagrade dobili su akademik Krešimir Nemec za knjigu Leksikon likova iz hrvatske književnosti te Julijana Matanović za knjigu Djeca na daljinu. Povelje uspješnosti kojima se svake godine nagrađuju mlađi autori dodijeljene su osječkim autorima Mirjani Repanić-Braun i Mariju Braunu za knjigu Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku te Pauli Rem za knjigu U ime kapitala.
"Nagrada mi puno znači posebno jer nosi imena dvojice velikih slavonskih pisaca, a kako sam ja rođeni Slavonac, moram biti iskren i reći da sam se s velikim zadovoljstvom primio vijest o nagradi i to u gradu koji je za mene simbol književnosti i kulture i kazališta", rekao je Gavran. Podsjetio je da nagrada dolazi u godini u kojoj je napunio 60 godina, u godini u kojoj mu je izašla druga knjiga odabranih drama koja pokriva zadnja dva desetljeća njegova rada i kada mu je izašlo 13. izdanje romana Judita i to u godinu kada Marko Marulić slavi 500. obljetnicu objavljivanja Judite.
Nagrađena za knjigu godine Julijana Matanović rekla je da je prvu književnu nagradu dobila upravo u Vinkovcima 1997. godine na istoj književno-znanstvenoj manifestaciji za knjigu Zašto sam vam lagala što joj je bio snažan poticaj, a drugu nagradu na Danima Josipa i Ivana Kozarca dobila je prije sedam godina za knjigu I na početku i na kraju bijaše kava. "Sada sam jako osjetljiva na nagrađenu knjigu jer se bavi vrlo osjetljivom temom po kojoj se dugo godina nisam usudila zagrepsti, no drago mi je da su je Vinkovčani ponovno prepoznali i sretna sam", rekla je Matanović.
Nagrađena mlada autorica Paola Rem, inače Osječanka, podsjetila je da je prvu knjigu objavila upravo u Vinkovcima, a sada je i nagrađena, te poželjela da joj je pokojni djed Vladimir Rem živ i vidi unuku koja prima književnu nagradu.
U sklopu 27. Dana Josipa i Ivana Kozarca koji su se održavali od 27. do 29. listopada održana je i manifestacija Živi kapitali na kojoj su književnici čitali i interpretirali svoja djela srednjoškolcima.
Književno znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada Privlačica i Društvo hrvatskih književnika te grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatske šume, a u cilju očuvanja i revitalizacije slavonske književne baštine u okviru hrvatske književnosti s obzirom da ju je književna povijest dugo smiještala na margine nacionalne knjiženosti.
Uz ovo obilježena je i 40. obljetnica rada Privlačice, vinkovačkog nakladnika i utemeljitelja Dana Josipa i Ivana Kozarca, gdje je izdavač i urednik Martin Grgurovac podsjetio da je Privlačica u 40 godina izdala 720 knjiga po čemi je možda i najplodonosniji slavonski nakladnik. "Dobili smo i dvije najveće hrvatske nagrade za nakladništvo, one HAZU nazvane po Josipu Jurju Strossmayeru, prvo za 100 knjiga biblioteke Slavonica, a potom i za 100 knjiga biblioteke Croatica 2000. godine", rekao je Grgurovac dodavši da i sada ta nakladnička kuća radi na jednom megaprojektu, a riječ je o projektu Hrvatski velikani u sto knjiga s tim da je do sada izašlo 30, a u pripremi je još 10 knjiga. 
Privlačici je na jubileju čestitao i akademik Josip Bratulić te podsjetio na dugogodišnju suradnju započetu Slavonicom. "Takav projekt bio je nužan i koristan iako smo svi u početku bili skeptični jer je to bilo vrijeme u kojem su propadale i velike izdavačke kuće, a knjižare se zatvarale. Međutim, Martin Grgurovac nije odustao. Započeo je taj projekt od 100 knjiga i našao formu da se ljudi okupe", istaknuo je Bratulić ocijenivši da se taj pothvat odigrao u mrtvom i gluhom vremenu koji je na kraju donio cijeloj književnoj povijesti i čitalačkoj publici knjige, a kada njih ima, ima i čitača, potom i onih koji će se nastaviti izražavati kroz knjige.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.