Hrvatski radio

Radio Osijek

27. obljetnica masakra u Dalju

01.08.2018.

13:28

Autor: Radio Osijek

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

U Dalju je obilježena 27. godišnjica ubojstva 39 policajaca, pripadnika Zbora narodne garde te pripadnika Civilne zaštite. Stradali su u napadu srpskog agresora na policijsku postaju .

Na današnji je dan 1991. godine poginulo 20 policajaca Policijske postaje Dalj, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četvero Civilne zaštite. Tenkovski napad na Policijsku postaju jedini je preživio Josip Čičak. Tijekom napada poginulo je i nakon napada likvidirano 39-ero hrvatskih branitelja, a među njima je bilo čak četvero članova obitelji Stipe Kovčalije koji je napomenuo kako, 27 godina nakon ove tragedije, najviše boli činjenica da za te zločine nitko nije odgovarao.

Na komemoraciji je bio i državni vrh, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: "Zadužili su nas i obvezali zauvijek iskazivati počast herojstvu koje je zapečatilo hrvatsku slobodu dok se s poštovanjem i ponosom sjećamo njihove žrtve, a s jednako snažnom odvažnošću, zbog onih koji su ostali, moramo grabiti naprijed", istaknuo je u svom govoru i napomenuo kako se intenzivno radi na otkrivanju počinitelja zločina, i to ne samo u Dalju.

"Neka im je vječna slava i hvala, a na nama odgovornost da učinimo sve što možemo da našu zemlju iz dana u dan činimo boljom za život. Imamo volje i motiva i vjerujmo da možemo. Hvala svima. Neka im je vječna slava i hvala", rekla je izaslanica predsjednice Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Tužna je obljetnica u Dalju obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja ispred policijske postaje, a počast su odala brojna izaslanstva državnoga vrha, braniteljskih udruga, obitelji stradalih i njihovi suborci.

Molitvu za poginule molio je vojni biskup msgr. Jure Bogdan, a u Župnoj crkvi sv. Josipa služena je misa zadušnica.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.