Hrvatski radio

Radio Osijek

27. obljetnica raketiranja Bizovca

07.11.2018.

11:53

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Bizovčani su se danas sjetili najtežeg dana u novijoj povijesti mjesta, kada je u vrijeme izravne srpske agresije na Hrvatsku, u raketiranju poginulo devetero Bizovčana .

"Toga dana, ne sluteći nikakvu opasnost ljudi su na poljima ubirali ljetinu i obavljali druge radove. Samo nekoliko minuta iza podneva jugočetnički zrakoplovi bez ikakva povoda obrušili su se na Bizovac", stoji u zapisima kronologa i načelnika Općine Bizovac Srećka Vukovića. "Povedeni istupima ratnog zločinca Vojislava Šešelja i izvješćima u srpskim medijima kako se u Bizovačkim toplicama liječe hrvatski branitelji, njihov prvi cilj bilo je rušenje hotela Termia u kojem je tada boravilo više stotina gostiju. Srećom, promašili su hotel. Zbog siline detonacije i pritiska na ulaz u hotel poginuo je jedan mladi vojnik, a u Nacionalnom restoranu smještenom u prizemlju ranjen je promatrač Europske zajednice", zapisao je Vuković.

Prema tim zapisima, sat i pol kasnije, zračnim napadom pokušali su srušiti i željeznički kolodvor. Ispaljeni projektili promašili su kolodvorsku zgradu da bi nasuprot nje teško oštetili više obiteljskih kuća. Na obiteljskim domovima Sudarevih i Đerkijevih učinjena je velika šteta koju su brzom intervencijom djelomice sanirali prijatelji, rodbina i pripadnici bizovačkog ratnog odreda Civilne zaštite. Treći brutalni došao je iz smjera zapada. Zrakoplovi ubojice pogodili su središte Bizovca u kojem je tada, osim policijske patrole, bilo mnogo mještana, putnika, prolaznika i radnika iz robne kuće. I danas su na pojedinim zgradama u središtu mjesta još uvijek vidljivi tragovi toga krvavog čina.

"Pokošeni krhotinama avionskih projektila živote su izgubili Josip Marinić, Josip Jurenac, Darko Kovačević, Slavko Vidaković, Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i jedanaestogodišnji Dragan Cvetković. Teške rane i trajnu invalidnost zadobili su Josip Andraković, Anđelko Stanić, Vinko Pintar, Pavo Duvnjak, Dražen Lacković, Ivan Ladišić, Spomenka Lacković, Franjo Plazonić, Dalibor Cvetković, Agica Sudar, Anica Pavić, Zlatko Štulac, Verica Glavaš, Milica Magušić, Damir Ivanović, Slavko Mateašić, Željka Galić, Zlatko Kajić, Marijan Parle, Antun Kraštek, Matija Kojundžić, Marija Đerki i Baškim Saljiji. Nedugo nakon počinjenog napada kada je centar Bizovca izgledao poput prizora iz nekog futurističkog fima. Sve strahote snimljene su policijskim videokamerama, a službeni vojni fotograf Darko Jančikić snimio je zastrašujuće prizore, koji nas danas podsjećaju na taj tužni dan kada je Bizovac brojao svoje mrtve i ranjene", dodaje Vuković napominjući da počinitelji ovog terorističkog zlodjela nad civilima nisu do danas otkriveni niti privedeni pred lice javnosti i pravosuđa. 

fotografija vojnog fotografa Darka Jančikića, zapisi Srećka Vukovića/

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.