Hrvatski radio

Radio Osijek

27. Rombergove svečanosti

21.12.2021.

20:52

Autor: Radio Osijek

Romberg

Romberg

Foto: M.Milas / Radio Osijek

U organizaciji osječke Alijanse naučnih kulturnih i humanitarnih djelatnosti u Klubu knjižare Nova održane su "27. Rombergove svečanosti". Sigmund Romberg bio je skladatelj židovsko-mađarskog podrijetla, jedan od najpoznatijih kada je riječ o popularnoj glazbi 20. stoljeća. Živio je u Sjedinjenim Američkim Državama, a djetinjstvo je proveo u Belišću i Osijeku. 

Uime Alijanse Zvonko Penović rekao je o Rombergu: "On je bio i začetnik mjuzikla proeuropskog tipa, dakle ono što je obilježilo Beč ili ono što je u svijet odaslala srednja Europa. Dolazeći u Hollywood ili Los Angeles Romberg je širio taj pozitivan zvuk. Jedan od njegovih najbližih suradnika bio je George Gershwin. Za ovo je događanje bilo dosta nerazumijevanja, no ja sam poput Nietzschea  - Što me ne ubije, to me ojača. Večeras su ovdje bili entuzijasti - ljudi koji govore i vole poeziju. Nismo opterećeni titulama, knjigama i izdavaštvom. Njihova je senzibilnost bila prevaga."       

Romberg

Romberg

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.