Hrvatski radio

Radio Osijek

28. Krležini dani u Osijeku - U fokusu redatelji i glumci

07.12.2017.

21:28

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvorenjem izložbe "Milan Ogrizović i kazalište" te predstavom Mate Matišića "Anđeli Babilona" u režiji Vinka Brešana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku počeo je trodnevni program teatrološke manifestacije, 28. Krležini dani

Na početke Krležinih dana podsjeća intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, utemeljitelja Krležinih dana, Božidar Šnajder -"Cijela priča počinje 1987 godine kada je podignut spomenik Krleži u Osijeku, no tek se 90-tih ostvaruje ideja o teatrološkoj manifestaciji "Krležini dani" u Osijeku koja traje 28.godina i trajat će još toliko!" - naglašava Šnajder i dodaje kako je riječ o skupu na kojem se govori o Krleži, ali i mjestu na kojem se govori o hrvatskoj drami i kazalištu. 

To podcrtava i predsjednik Odbora Krležinih dana Boris Senker - "Krležini dani nisu nikada bili usredotočeni isključivo na Krležu . On je prisutan bio i biti će. I ovdje će netko govoriti o njegovim tekstovima, ali Krleža je dao ime skupu koji se bavi hrvatskom dramom i kazalištem. Krleža će ove godine biti prisutan kroz jednu novu izvedbu drame "U Agoniji" koju su u Zagrebu napravili Stazić i Nela Kočiš, koja je osječanka, i koja igra barunicu, i zaista je sjajna predstava. Jedno malo drugačije izvođenje Agonije, koje će vjerujem i Osječane privući."

Središnja tema ovogodišnjeg skupa je "Redatelji i glumci hrvatskog kazališta". Predsjednik odbora Krležinih dana Boris Senker ističe i kako su se na ovogodišnjem skupu uvjetno okrenuli proizvođačima u kazalištu, živom tijelu predstava, umjesto dosadašnjih tema o dramskim tekstovima i okolnostima u kojima su oni nastali.

"Najveći dio skupa ovogodišnjih Krležinih dana su razmjerno mladi znanstvenici i mislim da je to velika vrijednost  Krležinih dana i da je to postao simpoziji na kojima mladi pokazuju novi pristup nekad i starim temama."

Vječno suvremen i vječno osporavan.

"I ostat će tako. Nedavno je jedna knjiga obavljena, Sanje Nikčević. Krleža je očito bio izazovan pisac u svakom pogledu. Uvijek je privlačio pozornost. I privlačio, i obožavatelje, i osporavatelje!"zaključio je predsjednik Odbora 28. Krležinih dana Boris Senker.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.