Hrvatski radio

Radio Osijek

28. obljetnica pogibije Đure Podboja

23.08.2019.

13:04

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

28. je obljetnica pogibije hrvatskog branitelja i djelatnika HRT-a i Odašiljača i veza Đure Podboja koji je 1991. godine poginuo na radnome zadatku braneći od agresora odašiljač Belje u Baranji. Njegova je smrt do danas ostala zapamćena kao izniman primjer hrabrosti i požrtvovnosti.

Đuro Podboj je bio svjestan važnosti odašiljača za širenje informacija i istine u tim ključnim trenucima na početku Domovinskoga rata. Na to je podsjetio i rukovoditelj Odjela za tehnologiju Odašiljača i veza Marijan Pavić koji je rekao da je u to vrijeme bilo iznimno važno da informacije odu u Hrvatsku i u cijeli svijet a Đuro Podboj je upravo radio svoj posao kako bi se to i dogodilo. Jedini je djelatnik Odašiljača i veza koji je poginuo u Domovinskom ratu, radeći svoj posao tehničara na objektu Belje koji danas nosi njegovo ime. 

Lijepo je kada se kolege, tvrtke HRT i Odašiljači i veze sjete, to te pogura u životu kada znaš da i drugi misle na svoje kolege i žrtve Domovinskog rata, one koji su dali najviše što su mogli- zahvalio je sin poginulog Đure Podboja, Mario Podboj.  

Kod spomen- obilježja Đuri Podboju vijence su položili i upalili svijeće  njegova obitelj, kolege, suborci, izaslanstva ravnateljstva HRT-a, HRT centra Osijek, Odašiljača i veza te Zbora ratnih izvjestitelja.  

Usprkos okupaciji i razaranjima, sustav Odašiljača i veza cijelo je vrijeme odašiljao radijske i televizijske programe Hrvatske radiotelevizije čime je spriječena informativna blokada.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.