Hrvatski radio

Radio Osijek

29. obljetnica stradanja Ernestinova

20.11.2020.

13:55

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U tom mjestu na južnoj crti obrane Osijeka poginuo je 41 branitelj i civil, a šest se još uvijek nalazi na popisu nestalih. Na današnji je dan prestala obrana tog sela .

Uz braniteljske udruge i predstavnike lokalne zajednice vijenac je kod spomen-obilježja u ernestinovačkom Parku skulptura u čast svim poginulim braniteljima položio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je te ratne 1991. bio hrvatski branitelj. "Prije 29 godina, nakon pada Vukovara znali sma da neprijateljska vojska kreće prema Osijeku i da je Ernestinovo na redu. Na današnji je dan 1991. Laslovo ostalo u okruženju, a Ernestinovo je na žalost okupirano, Seleš je tada bio pao, a okupator je zaustavljen na ulazu u Antunovac. Tog se dana sjećamo kao jednog od najtežih te 1991. godine, kada je na ovom dijelu ratišta poginulo 28 i ranjeno preko stotinu hrvatskih branitelja. Uspjeli smo sačuvati Osijek, no svaki put put ponavljam kako bi ovdje bilo puno gore da nije bilo Vukovara. Gradu heroju i njegovim borcima svi moramo biti zahvalni. Oni su skoro puna tri mjeseca zadržavali neprijateljsku vojsku. Uspjeli smo sačuvati naša sela i gradove i spasiti živote civila. Moramo čuvati uspomene na te ljude koji su pisali povijest Hrvatske te prenositi istinu mlađim naraštajima. Aktualna je danas tema pomirenje i suživot sa Srbima. Apsolutno sam za. Moramo s njima graditi zajedničku budućnost no, od svega toga neće biti ništa dok ta druga strana, koja je izvršila agresiju na Hrvatsku 1991. godine, to ne prizna i ne zatraži oprost. Također, nema napretka dok se ne riješi pitanje nestalih i pitanje ratnih zločina. Oni koji su okvrvavili ruke moraju za to odgovarati, naši se nestali moraju naći i tek nakon toga možemo zatvoriti stranicu Domovinskog rata".

Načelnica Ernestinova Marijana Junušić istajnula je kako su svi Ernestinovčani, a posebice branitelji dali veliki obol za hrvatsku slobodu u Domovinskom ratu. "Na današnji dan prije 29 godina, unatoč velikom naporu, naše su snage bile slomljene i naši mještani bili izgnani iz svojih domova. Cijelo je selo bilo opustošeno, razoreno i spaljeno. Najveću su žrtvu dale upravo obitelji stradalih i nestalih naših mješana. U Domovinskom je ratu u Ernestinovu stradala ukupno 41 osoba, među kojima su hrvatski branitelji i civili te djeca. Još uvijek tragamo za šest nestalih osoba. Bol, tuga i neizmjeran žal još su uvijek jednako snažni u svima nama. Nitko nije odgovarao za počinjene zločine, no mi se još uvijek nadamo da će pravda pobijediti te da će osobe koje su ih počinile, za njih i odgovarati". Marija Jambreković još uvijek traži svog sina Damira, hrvatskog branitelja koji je u tom mjestu ranjen na današnji dan i otada mu se gubi svaki trag. "Ovo je najteži dan u mom životu. Dvadesetdevet godina tražim svoga sina, no još ga nisam našla. Poručujem i apeliram kao jedna od majki koje još ništa ne znaju o svojoj djeci, da mi jave, da se završi dugogodišnja agonija, kako bih se barem malo utješila. Moj je sin imao 19 godina kad je nestao. Bio je dijete. Ranjen je bio u ermestinovačkom parku i bio je živ, no poslije su ga ubili. Ostalih pet hrvatskih branitelja koji se također vode kao nestali bili su također mladi. Zar su imali srca ubiti ih"?, pita se neutješna majka.      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.