Ove je godine na ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina prijavljeno 47 uzoraka, proizvodi su dobre kvalitete (sudeći po rezultatima lokalnih kulenijada), a kakvu će ocjenu donijeti stručnjaci saznat ćemo 27. lipnja na proglašenju rezultata.
17.06.2019.
11:45
Autor: Radio Osijek / IF
Ove je godine na ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina prijavljeno 47 uzoraka, proizvodi su dobre kvalitete (sudeći po rezultatima lokalnih kulenijada), a kakvu će ocjenu donijeti stručnjaci saznat ćemo 27. lipnja na proglašenju rezultata.
Kakvoća kulena ocjenjuje se u nekoliko parametara, počevši od izgleda i čvrstoće kulena. Zatim se ocjenjuje izgled presjeka koji puno govori o sirovini te okus i miris. Niz je uvjeta potrebnih za dobivanje dobrog kulena i njegovo sazrijevanje, a kako napominje predsjednik ocjenjivačkog suda prof.dr.sc. Goran Kušec komisija bilježi odstupanja i pogrješke u kakvoći.
Slavonski i Baranjski kulen nositelji su zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koje dodjeljuje Europska unija što je dodatni poticaj proizvođačima, promovira proizvod ovoga kraja i utječe na cijenu, ističe tajnik Ocjenjivačkog panela Ernest Nad. Kulen je izvorni domaći prizvod od kvalitetnog mesa, a na području Slavonije i Baranje je oko 100 registriranih proizvođača. Tržište Europske unije izazov je za naše proizvođače s obziroma na situaciju u svinjogojskoj proizvodnji, prema procjeni HGK proizvodi se oko 500 tona kulena godišnje i najveći dio toga ostaje na domaćem tržištu.
Kulen je brendirani proizvod, no, nažalost, iz toga još nismo dovoljno osnažili cjelokupnu proizvodnju i svinjogojstvo, smatra predsjednik ocjenjivačkog suda prof.dr.sc. Goran Kušec. Podsjeća da smo proveli brojne projekte u kojima se ispitivala kakoća svinjskoga mesa, uspoređivale se pasmine, dakle znanja imamo, samo konačni proizvod ne znamo dobro prodati.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora