Hrvatski radio

Radio Osijek

3. Međunarodni znanstveni skup o Domovinskom ratu na istoku Hrvatske

30.11.2016.

12:41

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

57 znanstvenika, 10 iz inozemstva, okupit će se u petak, uz Dan grada Osijeka, na dvodnevnom 3. Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu "Domovinski rat, njegove gospodarske, demografske i socijalne perspektive na području hrvatskog istoka".

Organizatori su osječki centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Matica hrvatska Osijek, Sveučilište- Odjel za kulturologiju te mostarski Filozofski fakultet a pokrovitelj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Među 38 tema su i one o ratnom zločinu, izbjeglicama, političkim reakcijama Europe, okupaciji Vukovara, uhićenju i suđenju virovitičkoj skupini, ulozi umjetnosti u Domovinskom ratu, kulturnoj baštini i arhivskoj građi,  kršenju međunarodnih konvencija, djeci ranjenoj u Domovinskom ratu, ulozi obrane grada Osijeka na istočnoslavonskom bojištu, dragovoljačkim odredima Narodne zaštite a bit će i nekoliko tema o bosanskohercegovačkim Hrvatima. 

Skup će biti otvoren za građane a počinje u petak u 10 sati u Auli Sveučilišta. Za sutra je najavljena promocija Zbornika s prošlogodišnjeg interdisciplinarnog znanstveno-stručnog skupa. 

Program skupa na konferenciji za novinare najavili su voditelj Područnog centra Osijek Instituta Ivo Pilar Miljenko Brekalo, ratni gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić i predsjednik Matice hrvatske Osijek Ivica Završki. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.