Hrvatski radio

Radio Osijek

3. rođendan Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA"

04.11.2019.

13:15

Autor: Radio Osijek

foto facebook Udruga JA KA Osijek

foto facebook Udruga JA KA Osijek

Foto: - / -

Okupljanjem u sjedištu udruge na Trgu Augusta Šenoe 1, u prostorijama Centra za mir Osijek, Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" obilježava treću obljetnicu osnutka .

Članice Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA", u sklopu proslave 3. rođendana, napravile su "malo indijansko selo, gdje će se veseliti životu, nadi, dobroti, a sve ružno, bolno, tužno ostavit će u svijetu sjena daleko od njih", istaknula je u razgovoru za Radio Osijek predsjednica Udruge Veselnika Kastratović i dodala: "Razmišljali smo kako da obilježimo ovaj naš današnji rođendan i ja sam predložila indijansko selo zbog dobrih duhova i načina života Indijanaca, načina poimanja njihovog shvaćanja utjecaja prirode na nas. Poput njih pokušavamo iz prirode izvući ono najbolje da bismo bol i tugu smjestili u neki svijet izvana, da bismo zaista prizvali duhove da nas čuvaju u našoj borbi za život. U naše malo indijansko selo, kako smo zamisli ovogodišnju proslavu i obilježavanje treće godišnjice našeg postojanja, pozvali smo naše članstvo, naše prijateljice i prijatelje Udruge", istaknula je Kastratović.

Udruga inače ima 18 članica i članova, od čega su i 3 muškarca na što su iznimno ponosni jer "svi uvijek očekuju da ovakva udruga nema muškaraca", dodala je: "Podržava nas i 26 volontera, a imamo puno prijatelja s kojima tijekom godine surađujemo. Do osnivanje udruge "JA KA" nažalost nije bilo puno priča o karcinomu jajnika, nema probira za tu bolest, nema nekog ranog otkrivanja, a bolest je tajnovita. Od kako smo mi počeli s radom, kako smo izašli izvan Osijeka, Slavonije i Baranje, žene s kojima smo radili postale smo prijateljice. To je nešto posebno i svaki je put veselje kad se nađemo ponovno. Kao udruga mi smo tu da budemo uz žene koje su oboljele. Bilo je članica, koje kad su došle, rekle su da do ulaska u udrugu nisu imali gotovo nikakvu potporu. Neke naravno imaju u članovima obitelji veliku potporu, neke imaju u prijateljima, a što se tiče same udruge imamo veliku potporu ostalih udruga s kojima surađujemo i radimo. Prepoznate smo od Osječko-baranjske županije i od Grada Osijeka, no ne toliko Grada koliko Županije. Kada budemo radili veće i ozbiljnije projekte, a to će biti vrlo brzo jer smo nedavno imali prvo strateško planiranje, onda znamo da moramo ići prema donatorima i to najviše skandinavskih zemalja gdje je taj problem najveći", rekla je predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" Veselinka Kastratović.

 

Galerija
foto facebook Udruga JA KA Osijek, Foto: -/-
foto facebook Udruga JA KA Osijek, Foto: -/-74346698_2378223702288925_8319368394134519808_n.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.