Hrvatski radio

Radio Osijek

3. Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

23.10.2020.

14:44

Autor: Radio Osijek / Grad Osijek

foto Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja 60. godina djelovanja Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, danas je održan 3. Sajam Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Organiziran je u suradnji sa Studenstkim zborom Fakulteta i ALUMNI Udrugom bivših studenata, a ove je godine i humanitarnog karaktera.

Sajam je prodajnog karaktera, a zadovoljstvo svima što su izlagači ponudili posjetiteljima izrazio je i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, kazavši kako OPG-ovci kao bivši studenti, na najbolji način promoviraju ono što su na Fakultetu naučili: "Drago mi je da je naš Fakultet agrobiotehničkih znanosti perjanica u ovoj suradnji te primjer i drugim fakultetima kako Sveučilište odnosno njegovi fakulteti trebaju znanje koje prenose studentima implementirati u gospodarstvo", naglasio je uz ostalo rektor Vlado Guberac te poželio da idući Sajam bude još veći.

Ovogodišnja manifestacija organizirana je, prema riječima rektora Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Krunoslava Zmaića, kao kruna proslave 60 godina Fakulteta: "Ovo je 3. sajam Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u koji smo uključili sve naše alumnie, bivše studente našeg fakulteta, naše poljoprivredne proizvođače i naše djelatnike koji se u slobodnim aktivnostima bave poljoprivredom. Pred nama je 35 štandova, prepunih poljoprivrednih proizvoda, a studenti koji su stjecali znanja na našem Fakultetu, implementirajući ih daju dodanu vrijednost, kako našem Fakultetu tako i našim OPG-ima. Ovaj je jesenski sajam i humanitarnog karaktera. Naime, postavljene su košare pa svi koji žele, mogu dio onoga što kupe ostaviti u tim košarama i namijeniti tako za Rijeku ljubavi, kako bi kroz ovu obljetnicu pokazali i humanitarni aspekt našeg Fakulteta", rekao je rektor Krunoslav Zmaić otvarajući Sajam.

U otvorenju manifestacije sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja je poželjela svim posjetiteljima i izlagačima dobrodošlicu uime gradonačelnika Ivana Vrkića i Grada Osijeka: "Ovo je jedna lijepa zaokružena priča u kojoj su bivši studenti Fakulteta sva svoja znanja i vještine koje su stekli studirajući, pretvorili u svoj posao. Upućujem čestitke organizatorima i izlagačima koji su nam predstavili ovu uspješnu priču i želim istaknuti da smo ponosni i na naša 1.583 OPG-a na području grada. Stoga ću iskoristiti prigodu i pozvati izlagače da se u studenom odazovu na Javni poziv Grada Osijeka za potpore poljoprivrednicima s područja grada Osijeka. Iako možda na prvi pogled ne djeluje tako, ali poljoprivreda je u gradu Osijeku, kao sektor, na drugom mjestu po izvozu, s udjelom od oko 18 posto u ukupnom izvozu. Kada je riječ o prihodima, poljoprivreda je na trećem mjestu. Zato još jednom poziv poljoprivrednicima da se odazovu na naš Javni poziv kojim će biti raspisano šest mjera za dodjelu potpora – za kontrolu plodnosti tla, plasteničku proizvodnju, organiziranje znanastveno-stručnih skupova, preradu poljoprivrednih proizvoda, promociju i plasman poljoprivrednih proizvoda i sudjelovanje u manifestacijama te za ulaganje u marketing u poljoprivredi", rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.