Hrvatski radio

Radio Osijek

3. svibnja 1992. - jedan od najtežih dana u povijesti Slavonskog Broda

03.05.2016.

17:22

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U spomen na 402 djece poginule u Domovinskom ratu, među njima i na šestero dječaka i djevojčica koji su 3. svibnja 1992. poginuli u napadu zrakoplova JNA na Slavonski Brod, kod spomen obilježja "Djevojčica" danas su položeni vijenci.

Tog 3. svibnja 1992. neprijateljski su zrakoplovi sedam puta nadlijetali Slavonski Brod u pokušajima da sruše most na Savi, a u raketiranju civilnih ciljeva život je izgubilo ukupno 16 osoba, dok ih je 60 ranjeno, od kojih 30 teško.
Među poginulima je bilo i četvero braće i sestara te majka i baka iz obitelji Sveto.
Tijekom Domovinskog rata u Slavonskom Brodu je poginuo jedan cijeli dječji razred. Brođani još uvijek iščekuju pokretanje odgovornosti za raketiranja i bombardiranja civilnih ciljeva i donošenje pravomoćnih presuda. Naime, za smrt te djece do danas nitko nije odgovarao. Julijana Rosandić,  predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata tvrdi da se imena znaju. "Samo neka skinu vojne tajne sa svega toga i riješili smo sve probleme", kaže Rosandić.
Slavonski Brod grad je s najviše poginule djece tijekom Domovinskog rata. U gradu je u tijeku uređenje i nacionalnog spomen obilježja za 402 djevojčice i dječaka poginulih u ratnim razaranjima tijekom Domovinskog rata.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.