Hrvatski radio

Radio Osijek

14:00 / 06.10.2021.

Autor: Neven Knežević

30 godina od pogibije branitelja Orlovnjaka

hrt.hr - Radio Osijek

hrt.hr - Radio Osijek

Foto: - / -

30-a je obljetnica okupacije Orlovnjaka u općini Antunovac gdje su poginuli prve od 43 žrtve obrane Antunovca. Kod masovne grobnice u spomen na poginule i nestale položeni su vijenci. Uz ostale kao izaslanik predsjednika Sabora i ministra hrvatskih branitelja vijenac je položio župan Ivan Anušić

Prije 30 godina kod farme Orlovnjak kao prvoj crti obrane Antunovca branitelji su pokušali odbiti napad srbočetničkih postrojbi. Ubijeno je pet branitelja, a za sudbinu šestorice još uvijek se ne zna. Kod spomen obilježja masovne grobnice vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici braniteljskih udruga, obitelji ubijenih i nestalih, čelnici općine Antunovac i županije. U ime predsjednika Sabora Gordana Jandroković i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda vijenac je položio župan Ivan Anušić, a u ime premijera Andreja Plenkovića ministrica Nataša Tramišak. 

Još jednom pozivamo sve koje znaju za sudbinu ubijenih, a koje još tražimo da nam jave. Svima nam je u interesu suživot. Ne tražimo imena počinitelja, želimo samo da posmrtne ostatke dostojno ukopamo. To prije svih žele obitelji stradalih, ali i svi mi, rekao je Anušić koji je bio jedan od branitelja u napadu kod Orlovnjaka, te se uspio spasiti u povlačenju prema Antunovcu. Recimo da su kod Orlovnjaka stradali prvi branitelji u općini Antunovac. U narednim tjednima okupatorski napadi svim sredstvima postajali su sve žešći tako da je točno dva mjeseca nakon ubojstva branitelja u Orlovnjaku okupiran i sam Antunovac.    

Orlovnjak - Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.