Hrvatski radio

Radio Osijek

30 godina od pogibije generala Blage Zadre

16.10.2021.

17:01

Autor: Neven Knežević

icv.hr

icv.hr

Foto: - / -

U Vukovaru je obilježena 30. godišnjica pogibije generala Blage Zadre, heroja Trpinjske ceste. Na njegovu grobu vijence su položila mnoga izaslanstva, uz ostale predstavnici državnoga vrha, nakon čega je održan mimohod do mjesta njegove pogibije

Pod zapovjedništvom i vođenjem Blage Zadre sredinom 1991. godine u jeku najvećih tenkovskih i zračnih napada na Vukovar na Trpinjskoj cesti uništeno je više od 30 oklopnih vozila, najviše tenkova. Zasluge za to, a i moral branitelja u najtežim trenucima obrane grada ima legendarni zapovjednik Blago Zadro. No 16. listopada na početku još jednog neprijateljskog napada na tu liniju obrane grada, Zadro je krenuo sa svojom postrojbom. Neprijateljski rafal bio je brži. 

Toga dana su se prisjećali i njegovi suborci, pa tako i Tomislav Josić koji kaže da je vijest o Zadrinoj pogibiji za sve bila šok. Nevjerica i šok. Neko vrijeme smo to tajili kako ne bi poljulali moral branitelja. Zadrin mlađi sin tada osamnaestogodišnjak također se prisjetio toga kobnog dana. Neposredno uoči očevog izlaska prema liniji obrane bio sam s njim u zapovjedništvu. Htio sam i ja ići, no on mi je to zabranio, a zapovjed se mora slušati, rekao je Tomislav.

U ime Vlade vijenac je položio i svijeću zapalio potpredsjednik i Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Život Blage Zadre mora biti primjer svima kako živjeti i voljeti domovinu. Nama je danas jedan od najvećih prioriteta pronaći naše nestale. Još uvijek tragamo za 1858 nestalih osoba, no kada sve sagledamo Hrvatska je ostvarila većinu svojih strateških ciljeva, rekao je Medved. 

U crkvi Gospe Fatimske služena je sveta misa, a nakon toga kod spomen poprsja na Trpinjskoj cesti izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, te u mimohodu krenula prema mjestu pogibije generala Blage Zadre. 

Izaslanstva su vijence položila i svijeće zapalila i na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije vojne policije Vukovar koji je također poginuo 16. listopada i pokopan na Memorijalnom groblju. 

Tomislav Zadro, sin

Ivan Penava, gradonačelnik

Tomo Medve, ministar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.