Hrvatski radio

Radio Osijek

30 godina od tragične sudbine hrvatskih policajaca u Dalju

01.08.2021.

15:01

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

U Dalju je obilježena 30. godišnjica napada na Policijsku postaju i progona stanovništva iz Aljmaša. Toga su dana srpski pobunjenici uz pomoć JNA tenkovima napali policijsku postaju. Poginulo je i ubijeno 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i 4 pripadnika Civilne zaštite

Još jedna tužna obljetnica u Dalju i prisjećanja na poginule pripadnike policije, Zbora narodne garde i Civilne zaštite. Bjesomučni napad započeo je u zoru prvoga kolovoza. Pripadnici jugoslavenske armije i drugih paravojnih postrojbi tenkovskom su paljbom srušili zgradu, a zatim bez mogućnosti za predaju krenuli u krvavi pir. Pripadnik policijske postaje Josip Čičak jedini je preživio zahvaljujući spletu sretnih okolnosti. 

Ispred obnovljene zgrade i spomen obilježja s imenima poginulih položeni su vijenci i održan je komemorativni skup. Na današnji dan uvijek mi je najteže. U ovih 30 godina meni se ništa nije promijenilo, jer ja više nemam sina, rekla je Ružica Matin majka poginulog sina Jovice. 

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin rekla je kako je tragedija u Dalju pokazala sav značaj i važnost hrvatske policije, redarstvenika i svih onih koji su sudjelovali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Policija iz koje je kasnije stasala Hrvatska vojska, posebice na području Dalja, dala je veliki obol za slobodu i suverenitet hrvatske države. Poginulo je 39 pripadnika policije koje nitko ne može vratiti, ali njihov zalog i sjećanje ostaje trajno svima nama na spomen i na poštovanje, kazala je Petrijevčanin Vuksanović. 

U povodu obljetnice stradanja branitelja Dalja održan je mimohod zastava, te služena sveta misa. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.