Hrvatski radio

Radio Osijek

30. obljetnica raketiranja Bizovca

07.11.2021.

12:26

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Bizovac se danas sjeća svojih osam mještana stradalih u Domovinskom ratu 7. studenoga 1991. u raketnom napadu na mjesto. Pet zrakoplova toga je dana tri puta raketiralo Bizovac, a najteži je napad bio u 15 sati i 15 minuta kada su napali središte mjesta.

Prvo je raketiran hotel u Bizovačkim toplicama gdje je poginula jedna osoba, potom obiteljske kuće u blizini željezničke postaje i središte mjesta gdje je bilo najviše žrtava. Na mjesnom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a načelnik općine Srećko Vuković i predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić još su jednom podsjetili da je to i 30 godina poslije zločin za koji nitko nije odgovarao.

Tijekom tri raketiranja zrakoplovima živote su izgubili Josip Marinić, Josip Jurenac, Darko Kovačević, Slavko Vidaković, Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i jedanaestogodišnji Dragan Cvetković. Ranjeni su Josip Andraković, Anđelko Stanić, Vinko Pintar, Pavo Duvnjak, Dražen Lacković, Ivan Ladišić, Spomenka Lacković, Franjo Plazonić, Dalibor Cvetković, Agica Sudar, Anica Pavić, Zlatko Štulac, Verica Glavaš, Milica Magušić, Damir Ivanović, Slavko Mateašić, Željka Galić, Zlatko Kajić, Marijan Parle, Antun Kraštek, Matija Kojundžić, Marija Đerki i Baškim Saljiji.

 

načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković i predsjednica Skupštine OBŽ Ivana Bagarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.