Hrvatski radio

Radio Osijek

31. obljetnica stradanja vukovarskog naselja Lužac

02.11.2022.

13:45

Autor: Marija Vukasović Petrinović

31. obljetnica stradanja vukovarskog naselja Lužac

31. obljetnica stradanja vukovarskog naselja Lužac

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

U spomen na 2. studenoga 1991., kada je u velikosrpskoj agresiji slomljena obrana toga dijela Vukovara, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen križa na Lušcu obilježena je 31. obljetnica stradanja.

Tijekom agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi i okupacije Lušca ubijeno je 69 stanovnika te vukovarske četvrti.

Po riječima Antuna Vidakovića, građanina Lušca kojemu je u tom naselju ubijeno deset članova obitelji, prvi put su JNA i srpske paravojne formacije u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenoga u naselje su ušli s 40-tak tenkova i transportera.

Podno spomen obilježja vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanik predsjednika Republike, brigadir Valentin Skroza, predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, dok je zajednički vijenac ministarstava hrvatskih branitelja i obrane položio Stjepan Sučić.

Počast ubijenima polaganjem vijenac i paljenjem svijeće odao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predstavnici stradalničkih druga te političkih stranaka.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zabrinutost zbog nekažnjavanja zločina počinjenih u velikosrpskoj agresiji na Vukovar. "Smjer kojim ide ova država i kroz procesuiranje ratnih zločina, ali i pitanja stvaranja pretpostavki za ostanak i doseljavanje ljudi u Slavoniju je loš. Pitanje nestalih je izuzetno teško. Zadnjih godina tu je napravljen određen pomak, ali još uvijek je velik broj nestalih osoba. S tom boli teško je živjeti", rekao je Penava novinarima.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, a obranu grada razdvojili na dva dijela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.