Hrvatski radio

Radio Osijek

12:49 / 15.03.2022.

Autor: HRT Radio Osijek

31. obljetnica ustroja Narodne zaštite

Polaganje vijenaca - članovi UDNZRH-Osijek

Polaganje vijenaca - članovi UDNZRH-Osijek

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Prije 31 godinu u Hrvatskoj je ustrojena Narodna zaštita s ciljem organiziranja građana u obrani i potpori hrvatskim oružanim snagama u Domovinskom ratu. 2011. godine Sabor je 15. ožujka proglasio Spomendanom Narodne zaštite. U povodu toga kod spomen obilježja umirućem vojniku u Osijeku članovi Udruge dragovoljaca Narodne zaštite "Hrvatski domobran" položili vijence i zapalili svijeće. 

U svega nekoliko dana nakon ustroja Narodne zaštite 15. ožujka 1991. u Osijeku i okolici odazvalo se više od devet tisuća građana kako bi pridonijeli obrani Hrvatske. "Odazvali su se građani sa i bez oružja i stavili na raspolaganje zapovjedništvu Općinskog stožera Narodne zaštite Osijek", rekao je u prigodi polaganja vijenaca predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite "Hrvatski domobran" Osijek Božidar Riba, te dodao "da je formiranjem postrojbi Narodne zaštite po mjesnim zajednicama u Osijeku započela i osnovna vojna obuka, a velik broj pripradnika Narodne zaštite prešao je u postrojbe Hrvatke vojske.", zaključio je Riba. 

Na području bivše općine Osijek poginulo je 17 pripadnika naoružanih odreda Narodne zaštite, 49 ih je ranjeno ili teško stradalo, a dvojica se vode kao nestali. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.