Hrvatski radio

Radio Osijek

31. obljetnica ZNG-a Antunovac

14.07.2022.

21:05

Autor: HRT

31. obljetnica ZNG-a Antunovac

31. obljetnica ZNG-a Antunovac

Foto: Željko Kovačević / HRT

U Antunovcu, prigradskom mjestu Osijeka, nekadašnjoj južnoj liniji obrane tog grada obilježeno je osnivanje Antunovačke satnije, prve postrojbe Zbora narodne garde na tom prostoru.

U obrani Antunovca poginulo je 68 branitelja, a 140 ih je ranjeno. Jedan od branitelja bio je i sadašnji župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić koji je s predstavnicima obitelji poginulih branitelja i suborcima posjetio i mjesta sjećanja u Selešu, Ivanovcu i Antunovcu gdje je kod kapelice Hrvatskim braniteljima i civilima Antunovca te kod spomen ploče poginulim braniteljima u Antunovcu položio vijence.
„Okupili smo se mi još koji smo na nogama kako bi se prisjetili dana kada smo u okruženju osnovali postrojbu ZNG-a i kako bi se prisjetili svih naših poginulih suboraca. Antunovac je bio jedno od mjesta južne obrane grada Osijeka koji je posljednji pao, u ratu razrušen, a u miru, nakon mirne reintegracije obnovljen i nakon 30, i više godina, pretvoren u mjesto ugodnog življenja sa vrtićem u kojem je 150 djece i u kojem je osnovna škola puna.”, rekao je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, maloljetni dragovoljac Domovinskog rata od 1991. godine, pripadnik Zbora narodne garde, 106. i 130. brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.