Hrvatski radio

Radio Osijek

34. Europsko gimnastičko prvenstvo u Turskoj

09.12.2020.

12:03

Autor: Željko Kovačević / HGS

foto arhiva

foto arhiva

Foto: - / -

Hrvatska muška seniorska reprezentacija u sportskoj gimnastici spremna dočekuje sutrašnji nastup u kvalifikacijama 34. Europskog prvenstva kojemu je domaćin turski Mersin. Pet hrvatskih seniora sutra će se boriti za nedjeljna finala po spravama.

To natjecanje trebalo se održati još proljetos u Bakuu, međutim, svjetska pandemija ga je odgodila, a onda prije dva mjeseca natjecanje i premjestila iz Azerbajdžana u Tursku. Tamošnja je Vlada uvela policijski sat, zabranila brojna događanja no ne i europsko gimnastičko prvenstvo koje će se održati pod izrazito jakim epidemiološkim mjerama.
Pet hrvatskih seniora sutra će se boriti za nedjeljna finala po spravama i to branitelj europskog srebra na preči, Tin Srbić, dva iskusna vježbača na konju s hvataljkama koji s ovog natjecanja također imaju medalje - Filip Ude (srebro 2008.) i Robert Seligman (srebro 2018. i bronca 2008.), najbolji hrvatski parteraš Aurel Benović te treći vježbač na konju s hvataljkama, Jakov Vlahek. Jakov u Tursku stiže naknadno, tek danas, samo dan prije nastupa, budući da je čekao u Hrvatskoj negativan nalaz na COVID i konačno ga dočekao u utorak navečer.

Podsjetimo, Hrvatska je u svojoj povijesti od 1992. godine do danas imala 28 seniorskih europskih finala u muškoj sportskoj gimnastici, a pritom je osvojeno 6 medalja. Uz već spomenute medalje Srbića, Udea i Seligmana, današnji predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, Marijo Možnik u Montpellieru 2012. bio je viceprvak na preči, a 2015. u istom gradu postao prvakom Europe što je još uvijek naš jedini europski naslov (broncu iz Pariza 1957. na konju s hvataljkama ima Ivan Čaklec).

Robert Seligman:

„Za mene je podij trening vrlo dobro prošao, odradio sam svoju najjaču vježbu od početka do kraja, s dosta sitnih pogrešaka, ali ono što me veseli je da sam se uspio prilagoditi na spravu koja je u dvorani za natjecanje kao i na ove koje su u dvoranama za treninge tako da pun samopouzdanja očekujem nastup u kvalifikacijama. Vjerujem da će sve proći u najboljem redu, ali ne samo za mene, nego i za cijelu hrvatsku reprezentaciju. Svi dečki su u odličnoj formi, odgovaraju nam sprave, uvjeti su vrhunski, od dvorane za trening do dvorane za natjecanje. Hotel nam je sjajan, epidemiološke mjere su na vrlo visokom nivou, osjećamo se maksimalno sigurno, nemamo nikakve zamjerke i vjerujem u odličan nastup naše reprezentacije u četvrtak.“

 

foto arhiva

foto arhiva

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.