Hrvatski radio

Radio Osijek

35 novozaraženih u Osječko - baranjskoj županiji

07.10.2020.

11:23

Autor: Radio Osijek/AB

35 novozaraženih u Osječko - baranjskoj županiji

35 novozaraženih u Osječko - baranjskoj županiji

Foto: - / -

Obrađeno je 345 uzoraka od kojih je 35 pozitivno na koronavirus, a novozaražene su osobe iz 14 naselja OBŽ, od toga 12 sa šireg osječkog područja. Hospitalizirano je 27 pacijenata, četiri su na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 85 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 568 osoba.
Policija je obavila 45 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.
Članovi Stožera civilne zaštite Osječko - baranjske županije danas su razmatrali aktualnu epidemiološku situaciju na području županije. Kako je rečeno, epidemiološka služba promptno reagira na svaki slučaj pojave, odnosno otkrivanja pozitivnih osoba, od kojih su značajan broj asimptomatski slučajevi. Naglašeno je da na području Osječko-baranjske županije za sada nema klasičnih žarišta s većim brojem oboljelih, no uslijed mobilnosti građana očita je raširenost virusa na više lokacija, konkretno danas na 14 lokacija. Stožer stoga ponovno poziva sve građane na odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera što je istovremeno najbolja osobna zaštita i model sprječavanja širenja virusa na druge osobe.
S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na području Osječko - baranjske županije, kao i cijele Hrvatske, prema prijedlogu nadležnog epidemiologa Županijski stožer CZ je  izdao preporuku da se ograniče posjeti korisnicima i izlasci korisnika izvan prostora domova za starije i nemoćne osobe u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu u trajanju od 14 dana. Na taj način želi se zaštititi najrizičnije skupine građana.
Stožer CZ OBŽ danas je dao i preporuku ravnateljima tri srednje škole u Đakovu da od sutra organiziraju nastavu na daljinu. Naime, u jednoj školi ima pet pozitivnih i 45 učenika u samoizolaciji (dva razredna odjeljenja), u drugoj je pet pozitivnih i 48 učenika u samoizolaciji (dva razredna odjeljenja), dok je u trećoj školi jedan učenik pozitivan, a 24 u samoizolaciji (jedan razred). Zaključeno je stoga da je najbolje rješenje privremeno organiziranje nastave po Modelu C, odnosno nastave na daljinu u naredna dva tjedna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.