Hrvatski radio

Radio Osijek

36 560 nezaposlenih u OBŽ

13.12.2012.

16:31

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem studenog u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 36.560 nezaposlenih osoba, što je 3,3 posto više nego u listopadu, a 14 posto više nego u studenom prošle godine, podaci su osječkog Područnog ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Tijekom studenog povećanje nezaposlenosti u odnosu na mjesec prije zabilježeno je u svim ispostavama HZZ-a u toj županiji. Na godišnjoj razini, u usporedbi sa studenim prošle godine, rast nezaposlenosti također je zabilježen u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, a najizraženije u Donjem Miholjcu, za 18,3 posto, Osijeku, za 16,4 posto i Valpovu, za 16,1 posto.
U studenom se u evidenciju nezaposlenih prijavilo se 3.175 novih osoba, što je 22,5 manje nego prošli mjesec, a 17,2 posto više nego u studenom prošle godine.
Iz evidentirane nezaposlenosti otišlo je 2.011 osoba, što je 2,9 manje manje nego u listopadu, a 1,5 posto više nego u studenom prošle godine.
Tijekom studenog poslodavci su osječkom uredu HZZ-a prijavili 708 slobodnih radnih mjesta, što je 35,1 posto manje nego prošlog mjeseca, a 12,9 posto više nego u studenom prošle godine. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz obrazovanja, javne uprave i obrane, obveznog socijalnog osiguranja te prerađivačke industrije.
Povećanje nezaposlenih u odnosu na listopad dominira kod osoba s prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem, višom školom, koje je veće za 4 posto te sa završenom srednjom školom i gimnazijom, za 4,1 posto.
U odnosu na studeni prošle godine, zabilježen je rast nezaposlenosti u svim obrazovnim skupinama, a najviše kod osoba s prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem, višom školom, za 38,8 posto te s fakultetom, za 30,5 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.