Hrvatski radio

Radio Osijek

40 godina suradnje fakulteta iz Osijeka i Pforzheima

21.10.2019.

15:06

Autor: Neven Knežević

40 godina suradnje fakulteta iz Osijeka i Pforzheima

40 godina suradnje fakulteta iz Osijeka i Pforzheima

Foto: - / -

Ekonomski fakultet u Osijeku već 40 godina uspješno surađuje sa Visokim učilištem u njemačkom Pforzheimu. To je najduža međunarodna sveučilišna suradnja u Hrvatskoj koja je omogućila razmjene studenata i profesora, te zajedničke znanstvene projekte. Gosti iz Njemačke posjetili su Osijek

Visoko učilište iz Pforzheima u Njemačkoj i Ekonomski fakultet u Osijeku započeli su svoju suradnju daleke 1978. godine i održali je do danas. "Jedino 1991. godine zbog ratnih događanja izostao je posjet prijatelja iz Forzheima, tako da ove godine obilježavamo 40-tu obljetnicu", rekao je dekan osječkog Ekonomskog fakulteta Boris Crnković. Na početku suradnja se u prvom redu temeljila na razmjeni studenata odnosno posjetama profesora toj njemačkoj znanstvenoj instituciji. Prigoda je bila to za upoznavanje s drugačijim načinom rada, ali i literaturom koja je nedostajala, kaže Crnković. Od tada do danas nastali su i brojni zajednički znanstveni projekti, a u najtežem razdoblju za Osijek za vrijeme Domovinskog rata grad Forzheim organizirao je sakupljanje humanitarne pomoći za Osječane. tako se suradnja dvaju učilišta proširila i na gradove. 1994. godine potpisana je Povelje o prijateljstvu. Dekan učilišta u Pforzheimu Thomas Cleef u prigodi posjete Ekonomskom fakultetu rekao je da je u suradnji najvažnije da prijateljstvo fakulteta opstalo bez obzira na različite pozicije u hladnom ratu i ratu na prostoru bivše Jugoslavije kao i EU članstvu.   

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.