Hrvatski radio

Radio Osijek

40 godina zatvora ubojici iz đakovačkog Centra za socijalnu skrb

29.06.2020.

13:56

Autor: Tatjana Mautner

Foto: HRT/Neven Knežević

Foto: HRT/Neven Knežević

Foto: - / -

Županijski sud u Osijeku nepravomoćno je danas Andriju Drežnjaka, optuženog za prošlogodišnje teško ubojstvo dvoje djelatnika đakovačkog Centra za socijalnu skrb osudio na 40 godina zatvora .

Drežnjaka je bio optužen da je 9. srpnja 2019.u đakovačkom Centru za socijalnu skrb hicima iz pištolja ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen, a teško ranio pravnika Ivana Pavića koji je od teških ozljeda 19. srpnja umro u osječkom Kliničkom bolničkom centru.

Nakon ubojstva je pobjegao, ali je nakon policijske potrage iste večeri po dojavi građana uhićen u polju između Đakova i mjesta Đakovački Selci, u blizini autoceste  A5. 
Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo kako je nedvojbeno zaključilo da je Drežnjak iz bezobzirne osvete ubio svoje žrtve, za koje je smatrao da mu na nezakonit način žele oduzeti obiteljsku kuću u kojoj prebiva. No, dokaznim postupkom je utvrđeno da su djelatnici Centra, a osobito žrtve Ivan Pavić i Blaženka Poplašen, postupali po zakonskim propisima i u njegovu korist.
Vještačenjem utvrđeno da je Drežnjak u vrijeme ubojstava bio ubrojiv
Sud smatra da je oba teška ubojstva počinio prema unaprijed pripremljenom i osmišljenom planu, pri čemu je provedenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je tada bio ubrojiv te pregledom nisu utvrđena psihotična ponašanja.
Drežnjaku je produljen istražni zatvor, u kojem se nalazi od 9. srpnja prošle godine, a to mu je vrijeme uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu.
Obrana je najavila žalbu na presudu, a zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević izjavio je novinarima kako je presuda od 40 godina zatvora primjerena, a o eventualnoj žalbi razmislit će po primitku pismenog otpravka presude.
Tužitelj: Do tragedije došlo zbog općenito zapuštene situacije u društvu
"Kao tužitelj sam zadovoljan, ali kao čovjek ne mogu reći da sam zadovoljan jer ovo je velika tragedija i jer je do ovoga došlo zbog puno propusta i općenito zbog jedne zapuštene situacije u društvu", ocijenio je Kraljević
Na početku suđenja 3. lipnja Drežnjak je nakon čitanja optužnice priznao krivnju da bi dan poslije promijenio iskaz, rekavši da ne priznaje sve što stoji u optužnici, nego samo "neke stvari".
Tijekom suđenja sudski vještaci-psihijatri Drežnjaka su ocijenili nestabilnom i agresivnom osobom ispodprosječne inteligencije, ali da je bio svjestan kako čini zločin i koji su mu ciljevi, što dokazuje i plan bijega nakon zločina.
Smatraju i kako je motiv ubojstva Drežnjakova zabluda da su ga žrtve varale i da su mu htjeli oduzeti kuću nakon smrti njegova oca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.