Hrvatski radio

Radio Osijek

12:02 / 31.10.2017.

Autor: Željko Kovačević

40 milijuna eura za obnovu Osijeka, Valpova, Belišća i 16 općina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam) Europske unije uveden je s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a sastoji se od skupa aktivnosti koje se mogu financirati iz tri različita europska fonda.

Osijek je jedan od sedam urbanih centara u Republici Hrvatskoj koji će kroz ITU program moći povlačiti sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda. Ukupan iznos sredstava koji se mogu iskoristiti za projekte Zagreb, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom brodu, Zadru i Puli iznosi više od 345 milijuna eura. Gradovi u projekte moraju vezati i jedinice lokalna samouprave, a za Osijek i okolicu moguće je povući 40 milijuna eura iz ukupnih sredstava namijenjenih kroz ITU mehanizam.

Aktivnosti kroz ITU mehanizam doprinijeti će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, razvoju kvalitetnije infrastrukture za IT i prehrambeni sektor, obnovi kulturne baštine i unapređivanje turizma, sustava obrazovanja za odrasle te otvoriti mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje.

"U ITU odsjeku će raditi 7 zaposlenika. Svu potrebnu rekonstrukciju prostora, opremanje i plaće zaposlenika financirat ćemo iz tehničke pomoći koje dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Želim samo naglasiti kako je ovo kompleksan posao na kojem će osim zaposlenika odsjeka raditi kompletna gradska uprava" – rekla je pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Kornelija Mlinarević u budućem prostoru ITU odsjeka.

Aglomeracija Osijek će kroz za projekte ITU mehanizma tražiti sredstva za obnovu cesta, pješačkih površina, vodoopskrbe i odvodnje, uređenje energetske mreže, uređenje kulturne baštine u funkciji razvoja turizma, poput obnove osječke Tvrđe, dvorca u Bilju, Erdutske kule te za programe obrazovanja i programe socijalnih usluga.

"Svi ovi projekti vode samo ka jednom cilju unapređenju kvalitete života naših građana ali i građana naših partnera u ovom projektu gradovi Valpovo i Belišće i 16 općina u okruženju grada Osijeka" – rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš

"To je i političko pitanje! Želim poslati jednu vrlo jasnu poruku da ova koalicija insistira na toj jednoj ogromnoj zadaći. Dakle, to je prilika da Osijek povuče silna sredstva i da riješi neka infrastrukturna pitanja koja bi teško riješio iz proračuna. Ova koalicija maksimalno stoji iza tog projekta." - poručio je predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega

Za provedbu programa iz ITU mehanizma aglomeracije Osijek Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je do 2023 više od 11 milijuna kuna.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.