Hrvatski radio

Radio Osijek

40 novozaraženih - 38 je iz Đakova

25.06.2020.

12:47

Autor: Radio Osijek/TM

40 novozaraženih - 38 je iz Đakova

40 novozaraženih - 38 je iz Đakova

Foto: - / -

Od 237 analiziranih uzoraka 40 je pozitivnih. Glavnina ih je iz Đakova, iz Osijeka su dvije novozaražene osobe. 14 osoba je hospitalizirano, među njima je i nadbiskup u miru Marin Srakić, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

U samoizolaciji na području županije su 453 osobe, od jučer 197 novih. U samoizolaciji su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić, kazao je Ivanović na konferenciji za novinare.
Dodao je kako je koronavirusom u županiji trenutno zaraženo 67 osoba. Jučer je istestiran cijeli samostan i bogoslovi iz sjemeništa koji su bili u samostanu. Od njih je pozitivan jedan svećenik koji živi u sjemeništu. 
"Kako bi se što prije utvrdili razmjeri pojave koronavirusa na području Đakova te omogućilo poduzimanje epidemijskih i drugih zaštitnih mjera tijekom jučerašnjeg dana, a prvi put i tijekom noći sa srijede na četvrtak, u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije analiziran je do sada najveći broj uzoraka osoba koje imaju simptome koronavirusa ili su kontakti zaraženih osoba", rekao je Ivanović. "U posljednja 24 sata uzeli smo i obradili rekordni broj uzoraka što govori o ozbiljnosti situacije i pristupa Zavoda i KBC-a. Županijski stožer civilne zaštite permanentno zasjeda, a iako su brojke veće nego prethodnih dana mislim da dobro koordiniramo situacijom. Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u roku od 48 sati detektirali su sve kontakte i uzeli uzorke za obradu nakon koje ćemo s većom sigurnosti moći reći koliko se virus proširio", rekao je načelnik Županijskog stožera.

Kako ističe predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek Ljiljana Perić, u KBC-u jučer je hospitalizirano sedam osoba, tako da je na bolničkom praćenju ukupno 14 pacijenata oboljelih od COVID-a19 (11 iz Đakova i tri iz Osijeka). Svi pacijenti su stabilni, nitko nije na respiratoru i teže bolestan te se nada da će tako i ostati.
S obzirom da je prosječna dob časnih sestara u samostanu u Đakovu 69 godina, a do sada oboljelih časnih sestara 62,5 godine, ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić naglasio je kako je KBC potpuno spreman i na veći angažman, a između ostalih mjera pojačava i kapacitete Respiracijskog centra.
Među pacijentima KBC-a Osijek od jučer je i đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić koji je također pozitivan na koronavirus. Ostali oboljeli nalaze se na liječenju kod kuće.
Policija je jučer obavila 23 samoinicijativnih provjera poštivanja mjere samoizolacije i sve provjeravane osobe je zatekla na prijavljenoj adresi. Dojava građana o kršenju samoizolacije nije bilo.

Kako je rečeno na sjednici Županijskog stožera, već su obrađeni svi uzorci uzeti od osoba iz samostana, sjemeništa i Nadbiskupije, a prioritet u radu epidemiologa trenutno je utvrđivanje stanja u vrtiću i kod polaznika vjeronauka u Đakovu. U tijeku je uzimanje uzoraka i njihova analiza kojom će se utvrditi je li se virus proširio izvan samostana.
Na konferenciji je istaknuto kako je za nedjelju najavljeno više krizmi i pričesti, pa epidemiolozi utvrđuju protokole, a lokalni stožeri će pratiti provedbu mjera koje će propisati Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 95 novooboljelih od koronavirusa, od čega je najviše, 40 oboljelih, iz Osječko-baranjske županije, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. 25 je iz Grada Zagreba.
Devet noooboljelih su iz Primorsko-goranske županije, sedam iz Zagrebačke županije, pet iz Zadarske, dvije iz Sisačko-moslavačke, dvije iz Istarske, jedna iz Brodsko-posavske, jedna iz Šibensko-kninske, jedna iz Virovitičko-podravske, jedna iz Splitsko-dalmatinske i jedna novoooboljela osoba iz Varaždinske županije. 
S tih 95 novih slučajeva, do sada su u Hrvatskoj ukupno zabilježene 2.483 osobe pozitivne na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.149 osoba, navode iz Stožera.

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.