Hrvatski radio

Radio Osijek

40 novozaraženih u OBŽ, visok je i broj ljudi u samoizolaciji - 1.177

14.10.2020.

09:14

Autor: Radio Osijek/TM

konf. za novinare Stožera OBŽ, foto Radio Osijek/MK

konf. za novinare Stožera OBŽ, foto Radio Osijek/MK

Foto: - / -

U Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 748 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Na istoku zemlje najviše ih je u Osječko-baranjskoj županiji - 40, gdje je i jedna preminula osoba. Visok broj je i u Virovitičko-podravskoj (26).

Brodsko-posavska bilježi 17 novozaraženih, Požeško-slavonska 11,  a Vukovarsko-srijemska 10.
U posljednja 24 sata jedna je osoba s područja Osječko-baranjske županije preminula, a u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo testirano je ukupno 346 uzoraka od kojih je 40 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše (18) novopozitivnih je iz Osijeka, slijede Đakovo s četiri i Bilje s dvije osobe, a po jedna novopozitivna osoba dolazi iz čak 16 naselja (Belišće, Donji Miholjac, Brođanci, Čepin, Črnkovci, Donja Motičina, Dopsin, Gat, Lapovci, Podravska Moslavina, Semeljci, Silaš, Sveti Đurađ, Trnava, Viškovci i Vladislavci). 
Na liječenju u osječkom KBC-u nalazi se 37 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su pet na respiratoru. "Na žalost, jučer je u KBC-u preminuo muškarac iz Osijeka, rođen 1959. godine, koji je uz COVID-19 imao i druga teža oboljenja", izvijestio je Stožer civilne zaštite. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 54 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.177 osoba.
Uz već navedene podatke, prilikom razmatranja aktualne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na današnjoj je sjednici informiran da su zbog pozitivnog nalaza na koronavirus jedne djelatnice danas privremeno zatvorene ordinacije fizikalne medicine i radiologije u Domu zdravlja u Valpovu. Članovi Stožera posebno upozoravaju da je sve više osoba u samoizolaciji (trenutno 1.177 od kojih su 355 učenici, studenti te djelatnici škola i fakulteta), a od danas sigurno će ih biti još više jer je u obradi veći broj novopozitivnih osoba. Naglašavaju da je izuzetno važno striktno poštovati upute epidemiologa, i to od prijavljivanja kontakata preko prihvaćanja mjere samoizolacije do njenog provođenja. Policija redovito provodi kontrolu osoba u samoizolaciji, međutim - rečeno je - daljnje širenje oboljenja najuspješnije će se spriječiti dosljednom primjenom i odgovornim ponašanjem samih građana.

Prema trenutno dostupnim informacija, s područja Virovitičko-podravske županije 26 je novozaraženih koronavirusom. Od 101 uzorka, 73 su bila negativna, dva se još obrađuju, a 26 je pozitivno na virus SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite te županije. Jedna ženska osoba (1940. godište), preminula je u Općoj bolnici Virovitica, u kojoj je trenutno hospitalizirano devet COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Dvoje ih je na respiratoru, dok je jedna osoba na kisiku Klinike za infektologiju. Od početka epidemije korona virusa šest žena i četiri muškaraca preminuli su s područja VPŽ. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju na odgovorno ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera.

 

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te 1 slučaj zaraze stranog državljanina (Njemačka). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (11) te po jedna zaražena osoba na području grada Nova Gradiška i općina Brodski Stupnik, Sibinj, Garčin, Velika Kopanica i Gundinci. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 696, dok je broj aktivnih slučajeva 43. Hospitalizirano je 5 osoba od kojih je jedna osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 401 osoba.

Jedanaest je novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji, gdje je trenutno je aktivan 61 slučaj zaraze koronavirusom (COVID-19). 55 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a šest je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 337 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 130 uzoraka, a od izbijanja epidemije s područja županije ukupno je testirano 10413 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla 24 sata analizirana su 232 uzorka, od kojih je deset bilo pozitivno na koronavirus. Po dvije novozaražene osobe su iz Bošnjaka i iz Starih Jankovaca, a po jedna iz Posavskih Podgajaca, Vinkovaca, Nuštra i Cerne, dok je jedna osoba s boravištem izvan županije. Preminulih osoba nema, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Zbog COVID-a19 hospitalizirana je 21 osoba, dok se 102 osobe nalaze na kućnom liječenju. Među  zaraženima je 21 djelatnik iz sustava zdravstva (5 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja oboljelo je 7 nastavnika i 16 učenika. U samoizolaciji na području županije je 813 osoba – 49 je iz sustava zdravstva (7 liječnika, 32 medicinske sestre/tehničara, 7 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 16 nastavnika i 274 učenika.

izjave načelnika Stožera OBŽ Petra Lagatora i voditelja Službe 112 Zvonka Grgeca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.