Hrvatski radio

Radio Osijek

22:36 / 16.02.2019.

Autor: Stjepan Filipović

43 kulenove seke i 40 kobasica na 16. Donjogradskoj kobasijadi

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U cilju promicanja domaće slavonske kobasice kao autohtonog hrvatskog proizvoda, sinoć je u osječkoj Olimpiji održana 16. Donjogradska kobasijada na kojoj su ocjenjivane domaće kobasice i kulenove seke.

Ovo je  najstarije natjecanje u ocjenjivanju kobasica koje organizira Udruga Donjogradski kobasičar u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata - ogranak Olimpija iz Osijeka. "Sve krenulo prije šesnaest godina onako, iz šale, a kako su svi pravili kobasice, odlučili smo organizirati natjecanje. Tada je to bilo prvo ocjenjivanje kobasice u Hrvatskoj i došli smo do šesnaeste Kobasijade. Ove je godine bilo 43 uzorka kulenovih seka i 40 uzoraka kobasica iz svih slavonskih županija, te Zagreba, Bjelovara i Čazme i tradicionalno iz Bosanske posavine. Svi koji proizvode kobasice proizvode i kulenovu seku pa smo se u ocjenjivanje kulenovih seka odlučili šest godina kasnije. Natjecatelja je svake godine sve više pa smo neke prisiljeni i odbiti. Mogli bi skupiti 100 - 150 uzoraka, ali nema te komisije koja bi to mogla realno ocijeniti. Kvaliteta je iz godine u godinu sve bolja, a mi smo, organiziranjem Kobasijade, unaprijedili proizvodnju. Proizvođači vide što se radi i što je u trendu, slušaju savjete struke i mislim da smo značajno napredovali", kaže tajnik Udruge Donjogradski kobasičar Jakov Čović.
Svi stavljaju iste začine, ali je navažnije meso, ističe Mario Vranješ iz Josipovca, čija  je kulenova seka proglašena najboljom.
Kako je, nakon proglašenja pobjednika trebalo pojesti sve uzorke donesene na ocjenjivanje, slavlje je trajalo do dugo u noć. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.