Hrvatski radio

Radio Osijek

48. Kiparska i slikarska kolonija u Ernestinovu

07.08.2021.

16:43

Autor: Željko Kovačević

Saša Karla Stiplošek (foto Ž. Kovačević)

Saša Karla Stiplošek (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Ovog vikenda zaustavila su se dlijeta i stali kistovi na 48. Kiparskoj i slikarskoj koloniji u Ernestinovu. Unatoč pandemiji, u Parku skulptura, dovoljno daleko jedno od drugih stvaralo je svoja djela, 11 kipara i 7 slikara.

„Prošlih su se godina uz kipare i slikare okupljali i glazbenici, no ove smo godine radili u miru, što nam možda i više odgovara. Imali smo i dvojicu slikara iz Koprivnice. Oni rade na staklu. Hlebinska škola, a kažu ono, što je u staklu Hlebinska škola to je u drvu Ernestinovačka!”, ponosan je predsjednik Likovne udruge Petar Smajić , Mato Tijardović.

Do sada bi ističe, imali i preko 500 skulptura u parku i na ernestinovačkoj cesti da su im se vratile sve skulpture iz Srbije. Vraćeno ih je 37, no nedostaje još mnoštvo radova Smajića, Generalića. Hegeduš ića, Bičanića...

Tješi što se mnoštvo mladih zanima za stvaranje na koloniji, poglavito Međunarodnoj koloniji mladih u Ernestinovu koja zna okupiti do 250 polaznika.

„Imamo i školu u Viškovu kraj Rijeke već 15. godina. Imamo jedanaestero djece koja su polazila tu školu, a koji su završili likovnu akademiju. Sedam od njih u Milanu. Imam jednog koji je na petoj godini akademije. S njim su radila djeca ove godine, ona nadarenija i napravili su krasne skulpture. To su budući umjetnici koji će nas zamjeniti u Parku skulptura u Ernestinovu!”, uvjeren je Mato Tijardović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.