Hrvatski radio

Radio Osijek

48. Olimpijada starih športova u Brođancima

28.08.2022.

11:53

Autor: HRT

OSŠ Brođanci

OSŠ Brođanci

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, u Brođancima je održana 48. Olimpijada starih športova. 

Ovogodišnja olimpijada okupila je 649 natjecatelja iz šest županija od splitsko-dalmatinske do krapinsko-zagorske na sjeveru i osječko - baranjske na istoku Hrvatske. Manifestacija je ove godine i međunarodnog karaktera jer su joj se pridružile izbjeglice iz Ukrajine. Djeca, koja su vidjela ove stare igre izrazila su želju za natjecanjem.

Olimpijada starih športova uključuje mnoge zabavne igre, od koji vjerojatno nijedna nikada nije bila olimpijski sport, osim u Brođancima. To su posebne stare, pastirske, igre koje su ljudi, radeći na polju, izmišljali kako bi imali razonodu. Od pionirskih disciplina to su: skakanje u vreći, šinje, kozana do seniorskih kao što su banga, čočak, vranjići te tokač koji je preteča hokeja na travi.

Poslijepodnevni sati rezervirani su za natjecanja u konkurenciji seniora i seniorki, a njihovim završetkom, zatvorit će se i radovi u kiparskoj koloniji kada će najbolji dobiti olimpijska odličja.

U prilogu poslušajte razgovor s predsjednikom Olimpijade starih športova Nikolom Lackovićem.

Galerija
OSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek
OSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOSŠ Brođanci, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek

Predsjednik OSŠ, Nikola Lacković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.