Hrvatski radio

Radio Osijek

5. Festival cvijeća u Osijeku

14.05.2022.

16:12

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

5. Festival cvijeća

5. Festival cvijeća

Foto: Grad Osijek / -

U Parku kralja Držislava danas je osječki gradonačelnik Ivan Radić otvorio 5. Festival cvijeća, manifestaciju koja je okupila proizvođače cvijeća i sadnica, ali i niz organizacija, škola i društava koji su osmislili bogat popratni program, koji je još u petak kod popularne Školjke primamio velik broj djece.

Osječki se gradonačelnik pohvalio da Osijek ima 23 parka, što je, kaže, najviše u Hrvatskoj. „To je i više nego što Osijek ima trgova”, dodao je i napomenuo da je Osijek 'Eco City' i nositelj brončanog cvijeta Europe. "Imamo najdulju i najuređeniju šetnicu, a to je zasluga svih nas koji živimo u Osijeku", istaknuo je Radić te zahvalio gradskoj komunalnoj tvrtki Unikom i njegovoj radnoj jedinici Zelenilo što je prošle godine zasadila 551 novo stablo, ali i svim sugrađanima koji brinu o okućnicama i balkonima kako bi Osijek bio zeleniji i ljepši.

Trodnevni Festival cvijeća održava se u organizaciji Grada Osijeka i gradske Turističke zajednice, a osim bogate ponude sadnica i cvijeća 50-tak proizvođača i OPG-ova s područja Osijeka i okolice, nudi i raznoliki program prilagođen svim uzrastima.

Najmlađe posjetitelje urbani su šumari poučavali penjanju na stabla, uz svu potrebnu zaštitnu opremu, a mnogi su se mogli iskušati u hodanju na balans vrpci razvučenoj između dva stabla na svega 20 centimetara od tla. 

Uz turističkog vodiča organiziran je edukativan obilazak osječkih parkova, a koncerte će održati Glazbena škola Franje Kuhača i Tamburaška škola Batorek iz Osijeka.

„Sve je više OPG-ova koji su prepoznali Festival cvijeća. Manifestacija se održava već petu godinu zaredom. Puno je izlagača i posjetitelja. Siguran sam da će iz godine u godinu rasti sve više”, rekao je gradonačelnik Radić, dok je direktorica Turističke zajednice grada Osijeka Tajana Rogulja dometnula da osim bogate ponude sadnica i cvijeća i ostalih proizvoda lokalnih proizvođača i obrtnika, Festival cvijeća pretvara Park kralja Držislava u pozornicu na kojoj će biti plesa, glazbe, slikanja i edukacije. „Pet srednjih strukovnih škola sudjeluje svake godine. Učenici i nastavnici prezentiraju svoje uratke na temu cvijeća i pokazuju koliko je važna sinergija i osvještavanje ljudi o ljepotama i blagodatima grada Osijeka koji je najzeleniji grad”, Rogulja. Direktorica osječke Turističke zajednice kaže da Osijek spremno dočekuje sve goste te da prema sadašnjim brojkama turističkih noćenja mogu biti optimistični. „U prva četiri mjeseca ostvarili smo 92 posto noćenja koje smo imali u istom razdoblju rekordne 2019., a tu je i travanj sa 98 posto istog mjeseca prije pandemijske godine”, rekla je Rogulja i naglasila kako je u razdoblju oko Uskrsa zabilježeno čak i 21 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2019.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.